Ndryshimi i klimës: Në vitin 2020 temperatura në Evropë ishte më i nxehti i regjistruar ndonjëherë

163

Shkencëtarët pajtohen se shkalla e regjistrimit të valës së nxehtësisë në Evropë ishte alarmante

Viti i kaluar ishte më i nxehti i regjistruar ndonjëherë në të gjithë Evropën, duke thyer lartësinë e mëparshme me një diferencë të madhe, thonë shkencëtarët, sipas BBC. Temperaturat në të gjithë botën ishin mbi 1.9 C mbi mesataren afatgjatë midis 1981 dhe 2010. Raporti i Gjendjes së Klimës të Shoqërisë Meteorologjike Amerikane 2020 thotë se temperaturat në Arktik gjithashtu po rriten me shpejtësi. Temperatura në tokë atje ishte më e larta që kur filluan regjistrimet në 1900.

Raportet e publikuara në fillim të këtij viti konfirmuan se viti 2020 ishte viti më i ngrohtë në Evropë i regjistruar ndonjëherë dhe një nga tre më të nxehtë në botë.

Këto të dhëna të reja tregojnë se diapazoni i temperaturës në Evropë në krahasim me vitet e mëparshme ishte dukshëm më i madh nga sa mendohej.

Ky vit nuk ishte vetëm 1.9C mbi mesataren afatgjatë, por ishte më shumë se 0.5C më i lartë se niveli i lartë i mëparshëm. “Ky nivel i ndryshimit nga mesatarja e mëparshme afatgjatë, i cili është një ndryshim i madh, është diçka shqetësuese,” tha Dr Robert Dan, klimatolog i lartë në Zyrën Meteorologjike Britanike.

Është diçka që duhet t’i kushtojmë vëmendje, por nuk janë vetëm temperaturat që rriten, por edhe fenomenet ekstreme, valët e nxehtësisë që po shohim këtë vit, por edhe vitin e kaluar. Ne po i shohim këto reagime në të gjithë botën.”

Studiuesit e tjerë pajtohen se shkalla e valës së të nxehtit në Evropë ishte alarmante. “Madhësia e rekordit të mëparshëm duhet të jetë shqetësues për të gjithë ne, “tha Gabi Hegerl, një profesor i shkencave klimatike në Universitetin e Edinburgut. Nuk mori pjesë në studim.

Temperaturat në të gjithë Evropën sollën diferenca të mëdha të temperaturës nga mesatarja afatgjatë në disa vende, me Estoninë, Finlandën dhe Letoninë që regjistruan anomali prej 2.4C. Në përgjithësi, Evropa pa pesë vitet më të ngrohta të regjistruara që nga viti 2014.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: