Organizata Botërore e Shëndetësisë: 99% e popullsisë së planetit thith ajër të keq

72

Vetëm 23% e njerëzve në 4.000 qytete thithin ajër ku nivelet e NO2 janë brenda OBSH-së, ndërsa përqendrimet më të larta të NO2 janë regjistruar në Mesdhe.

99% e popullsisë së botës thith ajër të pasigurt, sipas një studimi të ri të Organizatës Botërore të Shëndetësisë në më shumë se 6.000 qytete në 117 vende (që mbulojnë 80% të zonave urbane të botës).

OBSH në studimin e saj zbuloi se me çdo thithje, dioksidi i hidrogjenit i padukshëm nga automjetet, pajisjet e ndërtimit, fabrikat etj., depërton thellë në mushkëri, duke irrituar indet e ndjeshme, duke shkaktuar alergji, inflamacion, astmë dhe duke ulur funksionin e tyre. Vetëm 23% e njerëzve në 4.000 qytete thithin ajër ku nivelet e NO2 janë brenda OBSH-së, ndërsa përqendrimet më të larta të NO2 janë regjistruar në Mesdhe.

Grimcat e ajrit që thithim, veçanërisht ato prej 2.5 μm, mund të gjenden thellë në mushkëri, të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojnë probleme të zemrës, trurit dhe frymëmarrjes. Ka prova në rritje se grimcat ndikojnë në organe të tjera dhe shkaktojnë sëmundje të tjera.

Një studim i ri nga kompania zvicerane IQAir, tregoi se asnjë vend nuk përmbush kërkesat e OBSH-së për cilësinë e ajrit në 2.5μm në 2021.

Është një fakt shqetësues që asnjë qytet apo shtet i madh nuk ofron ajër të sigurt dhe të shëndetshëm për qytetarët e tij. Siç thekson studimi, ne kemi shumë punë për të bërë për të siguruar që të gjithë të kenë ajër të sigurt dhe të pastër për të marrë frymë. “Tani është koha për të vepruar.”

OBSH vlerëson se rreth 4.2 milionë vdekje të parakohshme në vitin 2016 janë për shkak të grimcave PM2.5.

“Shqetësimet aktuale të energjisë nxjerrin në pah rëndësinë e përshpejtimit të tranzicionit drejt një sistemi energjie më të pastër. “Çmimet e larta të karburanteve fosile, siguria e energjisë dhe nevoja urgjente për të trajtuar ndotjen e ajrit dhe ndryshimet klimatike nënvizojnë nevojën për të ecur më shpejt drejt një bote më pak të varur nga karburantet fosile,” theksoi Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së.

I njëjti sondazh tregoi gjithashtu se vendet me të ardhura më të larta kanë ndotje më të ulët të grimcave, por shumica e qyteteve kanë probleme me dioksidin e azotit.

Pas mbijetesës së pandemisë, është e papranueshme që ka ende 7 milionë vdekje që mund të parandalohen dhe vite të panumërta të humbura të shëndetit të mirë që mund të shmangen për shkak të ndotjes së ajrit. Kjo është ajo që ne themi kur shikojmë malin e të dhënave, të dhënave dhe zgjidhjeve të disponueshme për ndotjen e ajrit. Megjithatë, shumë investime ende po fundosen në një mjedis të ndotur dhe jo në ajër të pastër e të shëndetshëm”, tha Drejtori i Departamentit të Mjedisit, Ndryshimeve Klimatike dhe Shëndetësisë në OBSH.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: