Në 6-muaj, 1.146 emigrantë vdiqën në det gjatë përpjekjes për të arritur në Evropë!

53

Këto vdekje janë rezultati i politikave të Bashkimit Evropian dhe shteteve të tij anëtare, të cilat e kanë kthyer detin që ndan Afrikën nga Evropa në një varrezë të madhe për të penguar refugjatët të ushtrojnë të drejtën e tyre ligjore dhe demokratike për të kërkuar azil në kontinent.

Është kjo Evropë dikur emigronte dhe ishte njësoj si këta refugjate dhe emigrantë të sotëm.

Por…!

Të paktën 1,146 njerëz vdiqën gjatë përpjekjes për të arritur në Evropë përmes detit gjatë gjashtë muajve të parë të vitit 2021, thekson një raport nga agjencia e migracionit të OKB-së.

Sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin (IOM), numri i migrantëve dhe refugjatëve që vdiqën midis janarit dhe qershorit të këtij viti është më shumë se dyfishuar në krahasim me gjashtë muajt e parë të 2020. Ajo raportoi gjithashtu numrin e njerëzve që tentuan të kalonin Mesdheun në Evropë ishte rritur me 58 për qind.

Meqenëse shumë mbytje anijesh nuk raportohen dhe aksidentet në det mund të jenë të vështira për t’u verifikuar, agjencia tha se numri aktual i vdekjeve mund të jetë shumë më i lartë se sa thuhet në raport.

Gjatë shtatë viteve të fundit, numri është mbi 20,000. Megjithatë, edhe këto të dhëna të tmerrshme janë me gjasë nënvlerësime domethënëse, sepse ato nuk numërojnë numrat e pallogaritshëm që humbën jetën pa lënë asnjë gjurmë.

Në vitin 2017, kur 119,310 migrantë arritën në Evropë, shkalla e vdekshmërisë ishte tashmë pothuajse 2 për qind, ose një në çdo 51 persona që përpiqen të bëjnë udhëtimin. Deri në vitin 2018, ai kishte arritur një në 35. Në vitin 2019, ai arriti një në çdo 21 persona.

Politikat anti-emigrante të BE-së synojnë të devijojnë tensionet e jashtme sociale të prodhuara nga nivelet e mëdha të pabarazisë sociale dhe varfërisë në të gjithë kontinentin. Ata janë gjithashtu një nga mekanizmat përmes të cilëve BE-ja forcon dhe promovon politikën e ekstremit të djathtë.

Mbrojtja e të drejtave të të gjithë njerëzve për të jetuar dhe punuar në cilindo vend që ata zgjedhin, me të drejta të plota qytetarie, duke përfshirë sigurimin e kalimit të sigurt, është një detyrë thelbësore e klasës punëtore të Evropës.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: