Një gotë verë në ditë rrit rrezikun e kancerit të gjirit

Shendeti

Gratë që pijnë një gotë verë, ose një birrë ose pije të tjera alkoolike çdo ditë, përballen me një rritje të rrezikut të kancerit të gjirit, sipas një studimi të fundit.

Studimi gjithashtu zbuloi se stërvitje intensive, të tilla si vrapimi dhe çiklizmi të shpejtë,  zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit për gratë para dhe pas menopauzës. Ndërsa ushtrimi butë zvogëlon rrezikun vetëm për gratë postmenopausal.

Studiuesit në Institutin Amerikan për Kërkimet e Kancerit (AICR) dhe Fondit Botëror të Kërkimit për Kancerin (WCRF), të udhëhequr nga Nëse MakTirnan i Qendra e Studimit Antikancerit  Frent Chatsinson në Seattle, kanë shqyrtuar të dhënat nga 119 studime të publikuara më parë, që përfshin një total prej rreth 12 milionë gra, si dhe 260.000 raste të kancerit të gjirit. Analiza arriti në përfundimin se konsumi ditor i një gotë verë, një birrë ose pije të tjera alkoolike (që përmban dhjetë deri në 14 gram alkol) rrit rrezikun e kancerit të gjirit me një mesatare prej 5% për një grua para menopauzës dhe 9% pas menopauza.

Por në qoftë se gruaja para menopauzës ka ushtruar forcë (vrapim, çiklizëm), rreziku i kanceri të gjirit është ulur me 17% mesatarisht, ndërsa pas menopauzës është reduktuar me 10% në krahasim me gratë që ushtrojnë pak ose aspak. Ushtrim i moderuar (ecje, kopshtari, etj) redukton rrezikun 13% për gratë postmenopausal. Studimi gjithashtu zbuloi se mbipesha dhe shëndeti i tepërt kanë një rrezik në rritje të kancerit të gjirit pas menopauzës, dhe më shumë mbipesha në një grua ka pas menopauzës, rreziku më i madh, por gratë që kanë dhënë gji fëmijëve të tyre në më pak rrezik.

Kanceri i gjirit është kanceri më i shpesh në femra dhe studiuesit amerikanë vlerësojnë se rreth një në tre raste mund të shmangen nëse gratë nuk kanë pirë alkool, kanë ushtruar fizikisht dhe kanë mbajtur një peshë të shëndetshme.