“Odisea” e Homerit u shpall “historia kryesore me e botës”

3297

Kryevepra e poetit epik ishte në krye të listës së veprave të BBC-së që stampuan historinë e njerëzimit, duke formësuar pikëpamjet e botës.

Odiseja e Homerit, epoka e dytë ndonjëherë e krijuar në fillimet e angazhimit të shkrimit të njeriut, u shpall historia më e lartë që formoi botën, duke marrë rolin udhëheqës në listën e Kulturës ne BBC.

Prillin e kaluar, BBC Culture kërkoi nga dhjetra ekspertë anembanë botës për të krijuar pesë të parët në tregimet që kontribuan në zhvillimin dhe evoluimin e kulturës dhe mendimit botëror. Kështu, së paku 108 shkrimtarë, gazetarë, akademikë, kritikë dhe përkthyes nga 35 vende zgjodhën libra, romane, poema dhe vepra teatrale që lënë shenjën e tyre në evoluimin e specieve njerëzore. Në krye u gjet Odiseja e Homerit pasuar në vendin e dytë nga “Barba-Thomas”, ndërsa dhjetë te tjerat përfunduan me kryeveprën tjetër të Homerit, Iliada.

Në detaje, dhjetë të paret, duke përfshirë kryeveprat unike të frymëzimit njerëzor

  1. Odisea (Homeri, shekulli VIII para Krishtit)
  2. Barbe-Thomas Shack (Harriet Bichir Stouu, 1852)
  3. Frankenstein (Mary Scheele, 1818)
  4. 1984 (George Orwell, 1949)
  5. Gjithçka është bërë copë (Tsinnaa Aceebe, 1958)
  6. Mijë dhe Një Nata (shkrimtarë të shumtë, shek. VIII-XVIII)
  7. Don Kishoti (Michael Cervantes, 1605-1615)
  8. Hamleti (Shekspiri, 1603)
  9. 100 Vjet Loneliness (Gabriel Garcia Marques, 1967)
  10. Iliada (Homeri, shekulli VIII para Krishtit).Këtë e pëlqejnë %d blogues: