OKB: Të paktën 9 milionë vdekje në vit shkaktohen nga ndotja e mjedisit

95

Ndotja e mjedisit shkakton më shumë vdekje sesa COVID, thonë Kombet e Bashkuara  dhe bëjnë thirrje për “veprim të menjëhershëm dhe ambicioz” për të ndaluar disa kimikate toksike

Ndotja nga shtetet dhe bizneset shkakton më shumë vdekje në mbarë botën sesa COVID-19, sipas një raporti mjedisor të Kombeve të Bashkuara të publikuar, duke bërë thirrje për “veprim të menjëhershëm dhe ambicioz” për të ndaluar disa kimikate toksike.

Raporti vë në dukje se ndotja me pesticide, plastikë dhe mbetje elektronike shkakton abuzime të përhapura të të drejtave të njeriut, si dhe të paktën nëntë milionë vdekje në vit dhe se çështja injorohet kryesisht. Pandemia e koronavirusit ka shkaktuar afro 5.9 milionë vdekje, sipas bazës së të dhënave Worldometer. “Qasjet aktuale për menaxhimin e rreziqeve të paraqitura nga ndotja dhe substancat toksike me sa duket nuk po rezultojnë në shkelje të përhapura të së drejtës për një mjedis të pastër, të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm,” përfundoi autori i raportit, Raportuesi Special i OKB-së, David Boyd.

Thirrje për ndalimin e substancave

Raporti, i cili do t’i paraqitet Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara muajin e ardhshëm, i cili e ka shpallur mjedisin një të drejtë të njeriut, u postua sot në faqen e internetit të Këshillit. Ai bën thirrje për ndalimin e substancave të perfluorinuara dhe të polifluoruara të alkiluara (PFAS) – të përdorura në produktet shtëpiake, si enët e gatimit që nuk ngjiten, të cilat janë lidhur me kancerin dhe janë përshkruar si “kimikate të përjetshme”, sepse nuk treten lehtë.

Raporti propozon gjithashtu pastrimin e të gjitha zonave të kontaminuara dhe, në raste ekstreme, zhvendosjen e mundshme nga të ashtuquajturat “zona sakrifice” të komuniteteve të prekura, shumë prej të cilëve janë të varfër, të margjinalizuar ose indigjenë. Ky term, i përdorur fillimisht për të përshkruar zonat e testimit bërthamor, është zgjeruar për të përfshirë çdo vend të kontaminuar rëndë të caktuar të pabanuar për shkak të ndryshimeve klimatike. Michelle Bachelet, Komisionerja e Lartë e OKB-së për të Drejtat e Njeriut, i ka përshkruar kërcënimet mjedisore si sfidën më të madhe të të drejtave të njeriut në botë dhe abuzimet e të drejtave të njeriut po përdoren si argument në një numër në rritje të rasteve klimatike dhe mjedisore.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: