Oxfam dhe 24 OJQ të tjera – BE-së : Ndryshoni politikat e emigracionit, situata në Greqi është e paqëndrueshme

419

Oxfam dhe 24 OJQ të tjera nënshkruan një letër të hapur për krerët e BE duke bërë thirrje për ndryshime në politikat e migracionit të BE. Ata thanë se situata për emigrantët në Greqi është “e paqëndrueshme”.

Oxfam nënshkroi një letër të hapur me 24 OJQ të tjera përpara përvjetorit të tretë të marrëveshjes së Bashkimit Evropian me Turqinë për të kontrolluar migracionin dhe kthimin e migrantëve të parregullt. Në letër, ajo tha se marrëveshja BE-Turqi ka çuar në politikat dhe praktikat në Greqi që janë “të shkurtër, të paqëndrueshme, joefektive dhe të rrezikshme”.

“Kushtet e tmerrshme për shkak të politikës evropiane”

“Aktualisht, rreth 12,000 njerëz – dyfishi i kapacitetit maksimal – janë detyruar të kalojnë dimrin në qendrat e pritjes dhe të identifikimit të mbipopulluara, duke fjetur në çadra të pa ngrohura ose në kontejnerë me qasje të kufizuar në ujë të rrjedhshëm dhe energji elektrike. Ata janë të ekspozuara ndaj dhunës, ngacmimit dhe shfrytëzimit , pa siguri ose mbrojtje të duhur . Këto kushte të tmerrshme janë për shkak të politikave evropiane të kapjes së azil kërkuesve në vendet e huaja të BE në ishujt grekë, në vend që t’i mbajnë ata në vende në kontinentin evropian, “thonë në letrën e tyre grupet.

Thirrje për sigurimin e kushteve dinjitoze

Në letrën, organizatat u bëjnë thirrje liderëve evropianë të “bien dakord urgjentisht për marrëveshje të ndershme dhe të qëndrueshme për ndarjen e përgjegjësisë për azilkërkuesit që vijnë në Evropë, që do të sigurojë aftësinë e vendeve anëtare për të ofruar kushte të mira dhe dinjitoze”.

Ata gjithashtu i bëjnë thirrje Greqisë që “të pezullojë menjëherë kufizimin e lëvizjes që i kapë azilkërkuesit në ishujt grekë” dhe “të sigurojë që Greqia të shpenzojë fondet në dispozicion të BE-së për shërbimet thelbësore si shërbimet mjekësore dhe ligjore”. Përveç kësaj, ata kërkojnë mbështetje për “planifikimin e një sistemi të drejtë dhe efikas të azilit dhe një plan pranimi dhe integrimi afatgjatë dhe të qëndrueshëm për refugjatët në Greqi”.