Pasaporta greke në listën e më të fuqishmeve në botë,

Aktualitet

Greqia renditet e teta në ekspozimin global, duke ofruar akses pa viza në 185 destinacione -Listat më të mira dhe më të këqija në botë për pasaportë

Greqia ka kryesuar renditjen globale të vendeve, pasaportat e të cilave u ofrojnë mbajtësve të tyre lirinë më të madhe për të udhëtuar nëpër botë këtë verë, sipas një raporti të ri tremujor të publikuar nga Henley & Partners, me qendër në Londër dhe ofron këshilla për shtetësinë dhe qëndrimin global.

Greqia është në vendin e tetë, së bashku me Australinë, Kanadanë, Republikën Çeke dhe Maltën, duke ofruar akses pa viza në 185 destinacione.

Ndërkohë, një treshe pasaportash aziatike u ofrojnë mbajtësve liri më të madhe për të udhëtuar nëpër botë, me Japoninë përpara Singaporit dhe Koresë së Jugut me një rekord 193 destinacionesh në mbarë botën, krahasuar me 192 për dy të tjerat.

Kërkesa ndërkombëtare e pasagjerëve për udhëtime ajrore në rajonin Azi-Paqësor është ende një e pesta më e ulët se nivelet e para Covid-it, sipas statistikave më të fundit nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), për shkak të kufizimeve të rrepta të këtyre vendeve. Në krahasim, thotë raporti, tregjet evropiane dhe të Amerikës së Veriut janë rikuperuar në rreth 60% të niveleve të mëparshme të lëvizshmërisë së udhëtimit.

Europa dominon sërish

Nën tre vendet e para të Azisë, një mori vendesh evropiane janë afër kryesimit të renditjes. Gjermania dhe Spanja janë të barabarta me 190 destinacione, të ndjekura nga Finlanda, Italia dhe Luksemburgu me 189 destinacione. Austria, Danimarka, Holanda dhe Suedia janë në vendin e pestë, ndërsa Franca, Irlanda, Portugalia dhe Mbretëria e Bashkuar janë në vendin e gjashtë. Zelanda e Re dhe Shtetet e Bashkuara janë në vendin e shtatë, së bashku me Belgjikën, Norvegjinë dhe Zvicrën.

Shtetasit afganë janë sërish në vendin e fundit dhe mund të hyjnë në vetëm 27 vende pa pasur nevojë për vizë paraprake.

Ndërkohë, për shkak të pushtimit të Ukrainës, mbajtësit e pasaportave ruse janë shkëputur më tej nga pjesa tjetër e botës. Indeksi nuk merr parasysh kufizimet e përkohshme ose mbylljet e hapësirës ajrore, kështu që ndërsa pasaporta ruse aktualisht renditet e 50-ta në indeks, realiteti është se qytetarët rusë janë të bllokuar efektivisht nga aksesi në shumë prej këtyre destinacioneve.

Pasaportat më të mira për korrik 2022 janë:

 

Japoni (193 destinacione)

  1. Singapor, Koreja e Jugut (192 destinacione)
  2. Gjermani, Spanjë (190 destinacion