Pavlopulos për Maqedoninë: Emri duhet të respektojë historinë, mos e teproni duke nxjerrë tendencat !

875

Presidenti i Republikës, Prokopis Pavlopulos lidhur me emrin Maqedoni tha se “Duhet të respektojë të drejtën ndërkombëtare dhe acquis communautaire, dhe për këtë arsye të jetë një emër që respekton ne radhe të parë të gjithë historinë, nuk shpif historinë, dhe së dyti, nuk mund të ekzagjerojë tendencat irredentiste. “

Pavlopulos tha se “grekët, të cilat ne nuk kemi asnjë aspiratë për fqinjin tonë, kemi çdo arsye për të favorizuar këtë perspektivë dhe në NATO dhe BE”, duke vënë në dukje se edhe pse ai është një parakusht: Çfarë emri do të zgjidhet “.

Presidenti i Republikës i ka dërguar një mesazh se emri jo vetëm që duhet të respektojë historinë dhe kufirin, por nuk duhet t’i referohen koncepteve të tjera që edhe kulloj irredentizmin. Dhe koncepte të tilla, si kufizim, duke përfshirë, por kryesisht çështjen e gjuhës dhe çështja e përkatësisë etnike të përmendura. Është e pamendueshme për shkak të emrit për të krijuar pretendime të rreme për çështjet gjuhësore dhe etnike.

Prandaj, theksoi se vendi fqinjë duhet të bëjë të gjitha ndryshimet në sistemin ligjor të nevojshëm për të zgjidhur çështjen e emrit nën kushtet e mësipërme. Nëse nuk e bën,  do të ishte përgjegjëse vetëm për pasojat, jo për Greqinë.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: