Përgjigja e ashpër e MPJ te Greqise: Turqia nuk e respekton ligjin ndërkombëtar

901

Përgjigja e menjëhershme eshte sot nga zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme, Alexander Genimatas përgjigjur pyetjeje të një gazetari në lidhje me sulmin me homologun turk kundër ministrit të jashtëm grek Nikos Kotzia, në përgjigje të paralajmërimit, në një intervistë të kohëve të fundit në anën turke të “jo-paqësore përgjigjen ‘herën tjetër kur Greqia do të provokohet.

Greqia është vendi i sjelljes së matur, të përgjegjshëm dhe paqësor. Ky është një element i fuqisë “, tha zoti Genimatas vënë në dukje se Greqia” këmbëngul në dialog dhe zgjidhjen paqësore të konflikteve, siç është në përputhje me kulturën politike moderne evropiane “se” Turqia duhet të miratojë atë “si dhe “Duhet të respektojë ligjin ndërkombëtar, si dhe ligjin e detit”.

Ndërsa Z. Genimatas denoncon Turqinë se “shkel ligjin ndërkombëtar sistematikisht dhe vazhdimisht tejkalojnë vijat e kuqe”, duke theksuar se “kur u pyet për të vënë në mënyrë që, ankohen dhe të reagojnë si ju nuk keni kontakt me realitetin që ajo krijon.”

Sulmi ndaj Greqisë

Në një deklaratë, zëdhënësi i ministrisë Hamish Aksoy, akuzoi zotin Kotzia që ka adoptuar një qëndrim jo të qetë, e cila karakterizon papërgjegjshëm, përtej kufijve dhe të ftojë atë në përputhje me dëshirat e përbashkëta të kryeministrave të të dy vendeve.

Komenti lidhje me atë që u tha Ministri i Jashtëm grek në intervistën e tij në Alpha, e cila paralajmëroi Ankaran lidhur me intensitetin më të fundit incidentit në Imia se do të ketë një tjetër sjellje e tillë paqësore të palës greke.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme turke përshkruar këto deklarata alarmante dhe kujton bisedën e fundit telefonike të Aleksis Tsipras dhe homologu i tij turk, duke vënë në dukje se Ankaraja pret që Athina të marrë hapat e nevojshëm për të shpërndarë tensionin. Për më tepër, ai vë në dukje se komunikimi telefonik mes dy kryeministrat diskutuan problemet duhet të zgjidhen përmes dialogut.

“Në këtë kontekst, ne theksojmë edhe një herë se vendi ynë mbështet lehtësimin e tensioneve në Egje. Por për fat të keq, duket se ministri i Jashtëm grek ka miratuar një qasje që nuk është e qetë, duke tejkaluar kufijtë dhe është larg nga përgjegjësia që kërkon pozitën politike “, thotë Aksoum njoftimi dhe përfundon duke telefonuar z Kotzia për të përmbushur me dëshirat e përbashkëta të shprehura nga kryeministri grek dhe turke për të komunikuar me njëri-tjetrin, sipas Anadolu.

 

 

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: