Policia heton për korrupsion ish-kryeministrin e Maltës

Bota Korrupsion

Policia zhvilloi sot një hetim në shtëpinë e ish-kryeministrit të Maltës, Joseph Muscat, në kuadër të kërkimit të korrupsionit për dhënien e menaxhimit të tre spitaleve shtetërore në Vitals Global Healthcare Group në vitin 2016.

Vetë ish-kryeministri Muscat konfirmoi hetimin e policisë në një postim në Facebook, duke thënë se policia mbërriti për të kontrolluar shtëpinë e tij në orën 7 të mëngjesit, i konfiskoi telefonin celular dhe gruan e tij dhe vajzat adoleshente.

Gazeta “Times of Malta” raportoi në nëntor se si ish-kryeministri mori 60,000 euro nga Accutor AG, një kompani zvicerane e lidhur me grupin amerikan Steward Health Care, i cili mori përsipër kontratën me Vitals Global Healthcare në 2018.

Pagesat e supozuara janë përfshirë në hetimin e korrupsionit, por Muscat ka deklaruar vazhdimisht se nuk ka kryer asnjë vepër penale. “Unë jam paguar për punë konsultimi të kryer pas largimit tim, punë që nuk lidhej me Maltën apo spitalet dhe ishte plotësisht e dokumentuar dhe për të cilën kam paguar taksa”, tha ai sot.

Gazeta “Times of Malta” raportoi se policia kishte qenë brenda shtëpisë së Muscat në fshatin verior të Bourarad për më shumë se tre orë.

Ish-kryeministri theksoi se nuk ishte “veçanërisht i befasuar” nga hetimi, pasi ishte informuar se një deputet dhe avokat i opozitës dyshohet se ka bërë raporte përkatëse ditët e mëparshme. Kontrolli, tha ai, ishte “teatralitet i pakuptimtë” dhe fakti që edhe telefonat celularë të vajzave adoleshente iu konfiskuan ishte ekzagjeruar.