Evropa: Kostot e motit ekstrem – 500 miliardë euro dhe dhjetëra mijëra të vdekur në 40 vjet

110

Kosto më të larta financiare nga përmbytjet, më shumë viktima nga valët e të nxehtit

Përmbytjet katastrofike dhe ngjarje të tjera ekstreme të motit i kanë kushtuar Evropës rreth gjysmë trilion euro në katër dekada, me Gjermaninë, Francën dhe Italinë më të goditurat.  Kostoja e jetëve njerëzore ka qenë po aq e padurueshme: mes 90,000 dhe 142,000 njerëz vlerësohet të kenë humbur jetën për shkak të motit dhe ngjarjeve të lidhura me klimën midis viteve 1980 dhe 2020, shumica dërrmuese e të cilave janë shkaktuar nga valët e të nxehtit.

Çfarë tregojnë të dhënat
Të dhënat e publikuara të enjten nga Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA), nuk tregojnë një tendencë të qartë rritëse në krahasim me dekadat e mëparshme si pasojë e krizës klimatike. Kjo për faktin se ndikimi ekonomik lidhet kryesisht me disa dukuri por të rënda. Mbi 60% e humbjeve financiare janë shkaktuar nga vetëm 3% e fenomeneve të motit të periudhës  dhe fenomene të tilla mund të shpërthejnë kudo, duke shkaktuar pasoja të ndryshme çdo herë. EU Butter Vaneville, një nga autorët kryesorë të studimit, tha: “Nuk ka asnjë model të qartë për fenomenet më ekstreme – në pjesën më të madhe, ato mbeten të rastësishme. Por rregullimi vazhdon dhe ka rezultate”.

Nevoja për investime në infrastrukturë
Siç tha ai, fakti që humbjet nuk tregojnë një rritje të qartë, nuk duhet t’i bëjë njerëzit të vetëkënaqur, por përkundrazi thekson rëndësinë e përshtatjes së infrastrukturës dhe përgatitjes për ngjarje ekstreme të motit, të cilat ka të ngjarë të bëhen më të shpeshta dhe të rënda si ndryshimi klimatik. po avancon dhe temperaturat po rriten.

“Arsyeja pse nuk shohim një trend nuk është se ndryshimi klimatik nuk është real, por se ne po bëjmë shumë gjëra për të zbutur efektet e tij. “Gjithnjë e më shumë vende po zbatojnë strategji përshtatjeje,” tha ai. Vendet duhet të vazhdojnë të investojnë në përshtatje, vazhdoi ai, pasi mbrojtja nga ndryshimet klimatike nga vendi në vend në Evropë është në faza të ndryshme përparimi. “Edhe nëse arrijmë neutralitetin e emetimeve para vitit 2050, rregullimi do të mbetet i nevojshëm për të frenuar efektet,” paralajmëroi ai.

Kërcënimet më të mëdha të motit
Efektet më të këqija ekonomike i shkaktuan dukuritë hidrologjike – kryesisht përmbytjet – të cilat përbëjnë 44% të humbjeve ekonomike, ndërsa në vend të dytë janë dukuritë meteorologjike, kryesisht stuhitë, të cilat përfaqësojnë deri në 39%, në varësi të bazës së të dhënave të përdorur.

ESA mblodhi të dhëna për humbjet financiare nga kompanitë e sigurimit dhe burime të tjera tregtare, secila prej të cilave ndjek një metodologji paksa të ndryshme, me vlerësime të humbjeve për periudhën në shqyrtim që variojnë nga 450 miliardë euro në 520 miliardë euro në varësi të bazës së të dhënave. Vetëm një e katërta (23%) e humbjeve të periudhës ishin në asetet e siguruara, pavarësisht se përqindja ndryshon shumë nga vendi në vend. Për shembull, në Danimarkë dhe Holandë, më shumë se gjysma e humbjeve u mbuluan nga policat e sigurimit, ndërsa për Lituaninë dhe Rumaninë norma përkatëse ishte rreth 1%.

ESA vlerësoi humbjet financiare për Greqinë nga 7.8 në 10.4 miliardë euro, ndërsa vdekjet vlerësohen nga 2.567 në 4.618. Zvicra, Sllovenia dhe Franca kishin humbjet më të larta për frymë për periudhën, ndërsa Zvicra, Gjermania dhe Italia kishin humbjet më të mëdha për nga sipërfaqja.

Burimi : Guardian

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: