Profesori i sizmologjisë Akis Tselentis jep alarmanin: Kërkimet për naftë do shkaktojnë termete si në SHBA

1724

Profesori i sizmologjisë lidhur me shpimet për pusetat në Katakolon jep alarmin, duke argumentuar se e ekziston rreziku i shkaktimit të thyerjeve dhe degradimit të mjedisit.

Duke folur për “Radio Gamma” si dhe për gazeten “Bota e Patra”  tha se : Nuk përjashton një fenomen të tillë si në Gjirin e Meksikës, ndërkohë që thuhet se në shtetin e Oklahomës në SHBA, ku nuk bëheshin termete, ndërsa kur filluan shpime për naftë toka filloi të lëkundet me 5.7 Richter”.

Akis Tselentis sqaroi që nga fillimi se nuk është kundër shfrytëzimit të pasurisë natyrore të Greqisë. Por ai kërkon që ky shfrytëzim të bëhet siç duhet, jo siç është. “Le të mos harrojmë se kjo zonë e Greqisë Perëndimore është zona më sizmike e Evropës dhe një nga zonat më sizmikisht aktive në botë. Le të mos harrojmë se produkti ynë kryesor është produkti turistik. Greqia ka plazhe të panumërta të bukura, kanë parqe mjedisore etj. Mendoj se është një “mallkimi i zi” Profesori i sizmologjisë beson se punimet fillojnë në javët e ardhshme në Katakolo është një “mallkimi i zi”! Ai thotë: Mendoj se ajo që do të ndodhë nuk është të gjejë ari i zi, por e gjithë gjëja do të jetë një mallkim i zi, sepse në epokën e alternativave duhet të shikojmë diku tjetër sesa në katran! Por kjo është politika. 

Duke iu përgjigjur një pyetjeje nga gazeta “Bota e Patras”, ai tha: “Pompimi i naftës shkakton një tërmet sekondar, duke shkaktuar shkaktimin e ndarjeve. Kjo është e sigurt. Kam një mijë shembuj. Një shembull klasik i shembullit të Oklahomës. Një zonë krejtësisht ” e qetë”, ku pompimi shkaktoi një tërmet afër 5,7 Richter. Dhe me një sekuencë të madhe sizmike. Atje ne ate vend kishte fare tërmete…”

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: