Studimi i OKB-së: Ngjarjet ekstreme të motit në Atiki dhe Kaliforni në sezonin e katërt më të nxehtë të të gjitha kohërave

499

Në vitin 2018 ishte viti i katërt më i nxehtë i të gjitha kohërave, sipas një studimi të Kombeve të Bashkuara, që është një çështje shqetësuese për shumicën e vendeve.

Ngjarjet ekstreme të motit përfshinin zjarre të mëdha në Kaliforni dhe Greqi, raporton Reuters, si dhe thatësira në Afrikën e Jugut dhe përmbytjet në Indi.

Lëshimet e gazeve serrë në natyrë kanë arritur nivele historike, kryesisht nga djegia e lëndëve djegëse fosile.Temperatura mesatare për vitin 2018 ishte një shkallë mbi sezonet paraindustriale, sipas shifrave të Organizatës Botërore të Meteorologjisë të OKB-së.

Për të luftuar ndryshimet klimatike, bashkësia ndërkombëtare miratoi marrëveshjen e Parisit në vitin 2015 për të reduktuar djegien e lëndëve djegëse fosile dhe për të frenuar rritjen e temperaturës deri në 2 gradë Celsius mbi nivelin e kohës paraindustrial.

Presidenti amerikan Trump, i cili sfidon gjetjet e komunitetit shkencor dhe mbështet drejtorin e industrisë së qymyrit të Organizatës Botërore Meteorologjike, tha se “20 vitet më të nxehta të të gjitha kohërave kanë qenë në 22 vitet e fundit”. Ai planifikon të tërheqë SHBA nga Marrëveshja e Parisit.

Në SHBA, vetëm 14 katastrofa klimatike u raportuan në Shtetet e Bashkuara, humbjet e të cilave tejkaluan 1 miliardë, sipas Shërbimit të Oqeanit Amerikan dhe Atmosferës. Ky vit ka filluar gjithashtu me temperatura shumë të larta, duke përfshirë edhe janarin më të nxehtë të të gjitha kohërave në Australi këtë vit.

Sipas të dhënave nga Organizata Botërore Meteorologjike që ka filluar në shekullin e 19-të, viti 2016 ishte viti më i ngrohtë deri më tani.