Rëndësia e gjumit për kockat tona

Shendeti

Çfarë thonë shkencëtarët – Metoda inovative e ngarkimit “osteogjen” është e disponueshme në qendrat e shëndetit të kockave OsteoStrong, e cila gjithashtu mban patentën botërore për metodën.

Sipas hulumtimeve, mungesa e gjumit mund të ndikojë në densitetin e kockave dhe rrezikun e osteoporozës (kockat e brishta), një gjendje që prek rreth 10.3% të të rriturve mbi 50 vjeç.

Gratë që flinin më pak orë në natë kishin mesatarisht 0,012 deri në 0,018 g/cm2 densitet kockor më të ulët se ato që flinin shtatë orë ose më shumë – ekuivalent me rreth një vit plakje të kockave. Ndërsa gratë që flinin më shumë orë ose më pak kishin gjithashtu 22% më shumë gjasa për të zhvilluar osteoporozën e ijeve dhe 28% më shumë gjasa për të zhvilluar osteoporozën e shtyllës kurrizore sesa ato që flinin shtatë orë ose më shumë çdo natë.

Ilaçet bisfosfonate të përshkruara për osteoporozën janë treguar se dobësojnë kockat dhe shkaktojnë mikroçarje që rrisin rrezikun e frakturave. Ushqyesit e rëndësishëm për rritjen dhe forcën e shëndetshme të kockave përfshijnë vitaminën D, vitaminat K1 dhe K2, kalciumin, magnezin dhe kolagjenin.

Shumica e ushtrimeve me peshë dështojnë të prodhojnë ngarkesë të mjaftueshme osteogjenike për të nxitur rritjen e kockave. Një përjashtim është metoda inovative e ngarkimit osteogjenik e disponueshme në qendrat shëndetësore të kockave OsteoStrong, e cila gjithashtu mban patentën botërore për metodën e ngarkimit osteogjen. Me vetëm dhjetë (10) minuta në javë, muskujt dhe kockat riaktivizohen dhe njerëzit kthehen në formë.

Rëndësia e gjumit: a është humbje kohe?

Gjumi nuk është humbje kohe, por kërkohet për të ruajtur homeostazën metabolike dhe biologjike në trupin tuaj. Pa gjumë të duhur, ju bëheni më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve kronike të të gjitha llojeve, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës, neurodegjenerimin dhe kancerin.
Sipas hulumtimeve, mungesa e gjumit madje mund të ndikojë në densitetin e kockave dhe rrezikun e osteoporozës (kockat e brishta), një gjendje që prek rreth 10.3% të të rriturve. Me osteoporozën ekziston gjithashtu rreziku i frakturave të kockave për shkak të rënies, dhe frakturat e ijeve janë veçanërisht të njohura për rritjen e rrezikut të vdekjes së një personi të moshuar.

Ndërsa një numër faktorësh të pamodifikueshëm mund të ndikojnë në rrezikun e osteoporozës, si mosha, gjinia, përkatësia etnike, historia familjare dhe menopauza, ka edhe faktorë rreziku të modifikueshëm mbi të cilët ju keni një shkallë të konsiderueshme kontrolli. Këto përfshijnë dietën, ekspozimin në diell për të optimizuar nivelet e vitaminës D, duhanin, stërvitjen, konsumimin e alkoolit dhe përdorimin e medikamenteve të caktuara. Në këtë listë tani mund të shtojmë gjumin.

Çfarë thonë shkencëtarët?

Një studim i botuar në botimin e nëntorit 2019 të Journal of Bone and Mineral Research, i cili ekzaminoi gratë pas menopauzës nga Iniciativa për Shëndetin e Grave, gjeti lidhje interesante midis kohëzgjatjes së gjumit dhe densitetit të kockave.

Gratë që raportuan se flinin vetëm pesë orë ose më pak në natë kishin mesatarisht 0,012 deri në 0,018 g/cm2 densitet mineral më të ulët të kockave sesa ato që flinin shtatë orë ose më shumë. Dendësia minerale e kockave u testua në katër vende: i gjithë trupi, ijet, qafa e femurit dhe shtylla kurrizore. Fjetësit e shkurtër kishin densitet kockor më të ulët në të gjitha këto zona.

Ata gjithashtu kishin 22% më shumë gjasa të kishin osteoporozë të ijeve dhe 28% më shumë të ngjarë të kishin osteoporozë të shtyllës kurrizore. Autorja kryesore Heather M. Ochs-Balcom, një profesoreshë e asociuar e epidemiologjisë në Universitetin në Buffalo, tha për New York Times.

“Dallimi që kemi vërejtur mes këtyre dy grupeve ishte i barabartë me rreth një vit plakje kockore. Ky nuk është një ndryshim i madh, por na tregon se, në një aspekt tjetër të shëndetit, gjumi është i rëndësishëm. Çdo mundësi që kemi për të përhapur mesazhin për përmirësimin e gjumit mund të jetë e dobishme në aspekte të tjera të shëndetit fizik dhe mendor”.