Shperthen ish-ministri i Financave : Shteti mbetet i falimentuar, duhet të na lejojnë të falimentojmë

Greqi

Ish ministri i financave te Greqise Z. Yannis Varoufakis, në një intervistë me Bildin gjerman me rastin e përfundimit të programit të tretë të shpëtimit, ka deklaruar se në vitin 2015 Greqia nuk duhet të shpëtohej, por te kishte falimentuar.

“Greqia është në të njëjtin vend, në të njëjtin vrimë të zezë dhe vazhdon të zhytet gjithnjë e më shumë çdo ditë. Një nga arsyet është kërkesa e kreditorëve për shkurtime që pengojnë investimet dhe konsumin, “thotë z. Varoufakis dhe shton:

“Borxhi sovran i Greqisë nuk ka rënë por është rritur. Ne vetëm kemi më shumë kohë për të paguar edhe më shumë borxhe. Përkundër masave të zgjidhjes së borxhit të marra dy herë, borxhi u rrit. Shteti mbetet i falimentuar, publiku është bërë më i varfër, kompanitë janë ende të falimentuara dhe GDP-ja ka rënë me 25%. Kompanitë i detyrohen paratë njëri-tjetrit dhe shtetit. Nga ana e saj, shteti u detyrohet shumave të mëdha kompanive.

Kemi një supertakse tepër dramatik në Greqi së bashku me kontribute të larta sigurimi. Bizneset e vogla, madje edhe të vetëpunësuar, paguajnë 75% ndaj shtetit, duke filluar me euro të parë. Kjo kryesisht vret sipërmarrës të rinj. Zonja Merkel ka gënjyer gjermanët dy herë, me të vërtetë. I pari ishte në Parlament me rastin e votimit për paketën e parë të shpëtimit dhe tha se ishte një akt solidariteti me popullin grek. Kjo ishte një gënjeshtër sepse paratë ishin për bankat gjermane dhe franceze, të cilët, për të gjitha arsyet, i kishin kushtuar shumë para përfaqësuesve të oligarkisë në Greqi.

Ish ministri i financave gjithashtu argumenton se Alexis Tsipras e hoqi atë ne nje kohe qe ai do të kishte sanksionuar “një numër të madh të shmangësve të taksave në Greqi. Mes atyre që identifikuam ishin oligarkët grekë dhe familjet e tyre. Kryeministri më hoqi sepse refuzova të nënshkruaja memorandumin e tretë, por në atë kohë ai gjithashtu vrau programin e evazionit fiskal , trojka në mënyrë efektive siguroi mbrojtje kundër këtyre evaduesve të taksave. Më pat thanë që përfaqësuesit kryesorë të trojkës, jo ministrat e financave, donin të mbronin oligarkët. Ata ishin aleatët te trojkes në Greqi, “drejtimin” e bankave dhe kontrollin e opinionit publik. Duhej të mbroheshin, “thekson ai.