Sot! Dita Botërore e Refugjatëve: Komuniteti Shqiptar hesht !

Emigracioni

refugjat ne focus-1Bota përball kësaj dite është verbuar aq sa nuk shikon se çfarë po bëhet përreth saj. Refugjatët kujtohen vetëm një herë në vit kur vjen 20 Qershori, dita e dhimbjes për këta fatkeqë. Që nga fillimi i vitit e deri më sot 1800 njerëz kanë gjetur vdekjen vetëm në Detin Mesdhe, por jo vetëm kaq, pasi numri është më i madh. Çdo ditë futen në Greqi 600 refugjatë të ndjekur nga konfliktet në vendin e tyre, shkak luftërat e ndryshme. Refugjatët e sotëm ngjasojnë me shqiptarët e viteteve 90-të, ku shumë prej tyre u vranë apo u zhdukën në mënyra të ndryshme.

Që nga viti 2001, Dita Botërore e Refugjatëve festohet çdo vit më 20 qershor. Dhjetëra mijëra njerëz në mbarë botën shpenzojnë pak nga koha e tyre për të njohur dhe të nderuar kontributin e të gjithë atyre që u shkulën me forcë nga shtëpitë e tyre. Çdo vit, Dita Botërore e Refugjatëve, përkujtohet  më se 100 vende të ndryshme të botës, me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të qeverisë, punëtorëve humanitarë, qytetarë të zakonshëm dhe vetë refugjatëve, përjashto kombin tonë në emigracion por edhe në Shqipëri.

Raporti i Komisionerit të OKB-së të për Refugjatët (UNHCR), për 6-mujorin e parë të 2014 tregon se nga 5.5 milion që ishin zhvendosur, 1.4 milion  kaluan kufijtë ndërkombëtarë dhe u bënë refugjatë, ndërsa të tjerët u zhvendosën brenda vendit të tyre.

Sirianët janë popullsia më e madhe e refugjatëve nën mandatin e UNHCR-së (palestinezët në Lindjen e Mesme jashtë mandatit të UNRWA), duke tejkaluar afganët, të cilët mbahen këtë pozicion për më shumë se tre dekada. Kanë tejkaluar 3 milion. Në qershor 2014, refugjatët sirianë tani përbëjnë 23% të të gjithë refugjatëve të cilët UNHCR ndihmon rreth planetit.

Edhe pse ndodhet në pozitën e dytë, 2,7 milionë refugjatë afganë ndodhen në mbarë botën dhe mbeten me popullsinë më të madhe të refugjatëve. Pas Sirisë dhe Afganistanit, vendet kryesore të origjinës së refugjatëve janë Somalia (1.1 milion.), Sudan (670.000), Southern Sudan (509.000), Republika Demokratike e Kongos (493 000), Myanmar (480,000) dhe Iraku (426.000).

Pakistan, pret 1.6 milionë refugjatë afganë dhe mbetet më i madhi vendi pritës. Vende të tjera me popullsi të madhe të refugjatëve është Libani (1.1 milion.), Irani (982 000), Turqia (824 000), Jordan (737.000), Etiopia (588.000), Kenia (537.000) dhe Chad (455,000).

Në përgjithësi, numri i refugjatëve nën mandatin e UNHCR-së ka arritur 13 milionë në mes të vitit 2014, duke qenë më i larti që nga viti 1996. Ndërkohë, numri i përgjithshëm i personave të zhvendosur ka arritur numrin paparë prej 26 milionë. Si UNHCR ofron ndihmë për personat e zhvendosur vetëm në vendet e qeveritë e të cilave kërkojnë ndihmën e saj, ky numër nuk i barabartë me totalin e zhvendosur rreth globit.

Në 2014 numri i njerëzve nën mbrojtjen e UNHCR rritet në nivele të papara. Si komuniteti ndërkombëtar vazhdon të dështojë në gjetjen e zgjidhjeve politike për konfliktet ekzistuese dhe për të parandaluar konfliktet e reja do të vazhdojë të trajtojë pasoja dramatike humanitare, “tha komisioneri i OKB-së Lartë për Refugjatët, Antonio Guterres. “Kostoja ekonomike, sociale dhe njerëzore për të siguruar kujdesin për refugjatët dhe personat e zhvendosur brenda vendit qëndron kryesisht komunitetet e varfra, të cilët kanë aftësinë pak për të përballuar. Forcimi solidaritetin ndërkombëtar është i nevojshëm në qoftë se ne jemi për të shmangur rrezikun e më shumë dhe më të cenueshme njerëz lënë pa mbështetjen e duhur. ”

Por vallë a njihet fjala solidaritet në komuntitetin shqiptar kudondodhur…? Vallë mjafton prezenca e përfaqesuesve të komunitetit shqiptar vetëm në salla luksoze apo me paraqitjen në Parlamentin grek. Edhe kjo ditë e shënuar sot u la në haresë, por le të jemi solidarë të paktën vitin tjetër!