Studimi britanik: Biçikleta, ilaçi më i mirë për shëndetin

Shendeti

Lëreni makinën dhe shkoni në punë me biçikletë! Pra,kështu ju do të jetoni më gjatë dhe do të zvogëloni rrezikun për kancer, do të mbroni zemrën tuaj, thekson studimi i ri shkencor britanik.

Studimi

Hulumtuesit në Universitetin e Glasgow, i kryesuar nga Dr Jason Gill, kanë botuar në revistën britanike mjekësore «British Medical Journal» (BMJ), sipas BBC dhe Reuters, kanë studiuar për pesë vjet resht të dhëna për rreth 264.000 njerëz me një moshë mesatare prej 53 vjeç dhe në krahasim me mënyrën se si ata shkojnë në punë, si dhe me gjëndjen shendetësore të tyre

Rezultati

Gjeti se shëndeti më i mirë dhe jetëgjatësia më e gjatë e jetës ishin ata persona që përdornin rregullisht biçikletën, e cila ishte e lidhur me një rrezik 41% më të ulët e vdekjes së parakohshme, si dhe 45% më të ulët rrezik të kancerit dhe 46% më pak rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Sa më shumë bën rruga me një biçikletë për punën e tij, aq më i madh është përfitimi shëndetësor, ndërsa ecja e përditshme ul me 27% rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe një rrezik 36% i vdekjes prej tij.

Në Tiranë është bërë një punë e mirë lidhur me lehtësimin e perdorimit të biçikletës, ku për këtë është dhe një korsi e vçantë, gjë që duhet shfrytëzuar nga të gjithë…