Studimi i fundit : Mishi shumë i kuq rrit rrezikun e vdekjes

Shendeti

Sa më shumë mish të kuqe ha dikush, aq i më të lartë ka rrezikun e vdekjes së parakohshme nga nëntë sëmundje të ndryshme, sipas një studimi të ri amerikan shkencor.

Në veçanti, konsumi i lartë i përpunuar dhe i papërpunuar i mishit të kuq (viçi, mish qengji, derri) rrit rrezikun e vdekjes nga kanceri, sëmundje të zemrës, sëmundje të frymëmarrjes, goditje, diabet, infeksionet, sëmundje, sëmundje të veshkave dhe sëmundje të mëlçisë.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr Arash Etemanti i Departamenti të Epidemiologjisë dhe Gjenetikës të Institutit Kombëtar të Kancerit amerikan ka bërë njoftimin e publikuar në revistën britanike mjekësore «British Medical Journal», sipas “New York Times”, u analizuan të dhënat për më shumë se 536. 000 persona të moshës 50-71 vjeç.

U gjet se ata që hanin më shumë mish të kuq, kishin mesatarisht shans 26% më të madhe për të vdekur nga këto nëntë shkaqe, në krahasim me ata që hanin mish pak të kuqe.

Nga ana tjetër, ata që hanin mish të bardhë më shumë (pulave, peshkut) kishin mesatarisht rrezik 25% më të ulët të vdekjes së parakohshme nga shkaqe të ndryshme, në krahasim me ata që konsumojnë mish më pak të bardhë.