Si të mbroheni nga virusi i Nilit Perëndimor

Shendeti

Kufizimi i përhapjes së virusit të Nilit Perëndimor është shqetësimi më i rëndësishëm dhe për këtë arsye të gjithë qytetarët duhet që të marrin masa parandaluese.

Duhet të theksohet se për vitin 2018 është raportuar një rritje në incidencën e infektimit të virusit të Nilit Perëndimor në nivel evropian dhe kombëtar,

Faktorët kryesorë janë kushtet klimatike këtë vit, me temperaturat e papritura të ambientit gjatë muajve të pranverës dhe reshjet në rritje në fillim të verës.

Virusi i Nilit Perëndimor transmetohet tek njerëzit kryesisht duke vrarë mushkonjat e infektuar me zogj migratorë të egër të infektuar. Virusi nuk transmetohet nga personi në person. Sipas ekspertëve, epidemiologjia e virusit është komplekse dhe për këtë arsye konsiderohet në mbarë botën e paparashikueshme qarkullimi i saj dhe shpërndarja gjeografike e saj në çdo periudhë transmetimi.

75% -80% e personave të infektuar nuk tregojnë simptoma, rreth 20% -25% kanë sëmundje të lehta vetë kufizuese dhe më pak se 1% e personave të infektuar kanë sëmundje më të rëndë, encefalit ose meningjit. Sëmundjet më serioze janë kryesisht në rrezik për njerëzit e moshuar dhe njerëzit me sëmundje kronike themelore. Nuk ka trajtim ose vaksinë specifike për virusin për njerëzit.

Udhëzime:

Për publikun (të gjithë qytetarët, banorët dhe vizitorët): Nevoja per marrjen e masave të veçanta për mbrojtjen kundër mushkonjave në të gjithë vendin. Këto masa përfshijnë: rroba të përshtatshme që mbulojnë sa më shumë që të jetë e mundur trupin, përdorimi i ajrit të kondicionuar, heqjen e ujit ndenjur nga pjatat e vazove te luleve ne ballkone. Vërehet përsëri se për shkak të epidemiologjisë së paparashikueshme të virusit – masa mbrojtëse personale rekomandohet të merren si në zonat e prekura dhe në të gjithë territorin.

Grupet me rrezik të lartë për sëmundje serioze jane (njerëzit e moshuar, njerëzit me sëmundje themelore) duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me respektimin e rreptë të mbrojtjes së mushkonjave.

Për profesionistët e kujdesit shëndetësor: Është theksuar nevoja për vigjilencë për diagnozën e hershme të rasteve, me kontroll të rasteve të dyshimta. Autoritetet lokale dhe autoritetet publike shëndetësore tregojnë nevojën për vigjilencë dhe aktivizim për të zbatuar dhe intensifikuar veprimet parandaluese që synojnë reduktimin e popullsisë lokale të mushkonjave (intensifikimin e projekteve luftarake) dhe informimin e popullatës lokale rreth masave individuale mbrojtja kundër mushkonjave.

Sipas të dhënave të Qendrës Evropiane për Sëmundjet Infektive (ECDC), në vitin 2018, deri më 3 gusht së bashku kanë regjistruar 111 raste të sëmundjes në Bashkimin Evropian, me 51 raste në Itali (2 vdekjeve), 65 raste në Greqi (3 vdekje) dhjetë raste në Hungari dhe shtatë në Rumani, dhe 70 raste janë regjistruar në Serbi (4 vdekje). Ka gjithashtu një rritje të theksuar të incidenteve, në vende të tjera (si Italia dhe Serbia).

Virusi i Nilit Perëndimor u shfaq fillimisht në Afrikë dhe tani ka një shpërndarje globale në Amerikë, Evropë, Azi dhe Australi. Në Evropë, qarkullimi i virusit është regjistruar që nga vitet 1960, me epideminë e parë të madhe në 1996-1997 në Rumani. Që atëherë, shpërthime regjistruar në disa vende, kryesisht në Evropën qendrore dhe jugore, ndërsa nga viti 2010 e tutje epidemitë sezonale regjistruar në secilën periudhë të transmetimit, duke virusit një çështje madhore të shëndetit publik në Evropë.