Roboti AI-DA flet për herë të parë në Parlamentin Britanik – Shikoni videon

Teknologji

Ai-Da foli të martën për artin dhe inteligjencën artificiale, por në një moment ajo u “ngec” plotësisht dhe iu desh të rifillonte.

Ka ardhur koha kur parlamentet nuk flasin vetëm nga njerëzit, por edhe nga robotët. Në një seancë dëgjimore që bëri histori parlamentare dhe teknologjike, “artistja” robotike humanoide Ai-Da foli të martën me komitetin e telekomunikacionit dhe dixhital të Dhomës së Lordëve, duke dhënë pikëpamjet e saj se si teknologjitë e reja do të ndikojnë në degët e artit dhe fushën e krijimit. në përgjithësi.

I cilësuar nga krijuesit e tij si “artisti i parë robotik humanoid shumë realist në botë me inteligjencë artificiale”, Ai-Da u shfaq me fytyrën dhe rrobat e një gruaje, duke informuar deputetët britanikë se megjithëse një krijim artificial, megjithatë është i aftë të prodhojë art. Roboti është krijuar nga shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit dhe mban emrin e modifikuar të pionieres britanike të IT, Ada Lovelace.

Ai-Da iu përgjigj pyetjeve së bashku me krijuesin e saj kryesor dhe drejtorin e galerisë së artit Aidan Meller në një takim të komitetit parlamentar të transmetuar në televizion. Kur u pyet nëse krijimet e saj janë të ndryshme nga krijimet njerëzore, Ai-Da u përgjigj: “Unë jam dhe varem nga programet dhe algoritmet kompjuterike. Edhe pse nuk jam gjallë, prapë mund të krijoj art.”

Ndonjëherë roboti mundohej të përgjigjej dhe në një moment ai “ngec” plotësisht dhe duhej të rifillonte, gjë që ndoshta shkaktoi një siklet në dhomën e Lordëve. Më herët, kryetarja e komitetit Tina Stowell ia kishte bërë të qartë krijuesit të Ai-Da të pranishëm se “roboti nuk ka të njëjtin status si njeriu dhe ju si krijuesi i tij jeni në fund të fundit përgjegjës për deklaratat e tij”.

Në fakt, pyetjet për robotin i janë dorëzuar krijuesit të tij para daljes së Ai-Da-s në seancën parlamentare, në mënyrë që përgjigjet e saj të kenë njëfarë përmbajtjeje. Secili anëtar i panelit bënte me radhë një pyetje dhe merrte një përgjigje praktikisht të përgatitur paraprakisht.

Meller tha se roboti është “një personalitet i kombinuar bashkëpunues” me “shumë algoritme, shumë të ndryshëm për detyra shumë të ndryshme. Ai ka një grup algoritmesh për pikturimin e fotografive, një grup tjetër algoritmesh për të folur, një grup tjetër algoritmesh për të shkruar koks”.

Ai-Da ka prodhuar tashmë një sërë veprash, duke përfshirë një pikturë të Madhërisë së Saj Mbretëreshës Elizabeth, të cilat janë ekspozuar herë pas here nëpër galeri dhe ekspozita, sipas Reuters dhe British Guardian.