“TA NEA” : Rama me projekt provokues synon pasurinë e pakicave greke

304

Qëllimi i qeverisë së Edi Ramës është të godasë pronarët e bregdetit në jug, kryesisht pakicën greke, shkruan e përditëshmja greke “TA NEA”, duke shtuar se, Qeveria po përgatit një plan për procesin e marrjes së pronës private – qytetarë dhe biznese për qëllime publike me qëllim të shtrirjes së objektit të shpronësimeve në pronë private.

Ministria e Infrastrukturës ka përgatitur një numër propozimesh për ndryshimin e ligjit për shpronësimin publik. Për këtë qëllim ajo krijon Organizatën e Shpronësimit.

Siç raporton “echedoros-a.gr”, dhe shqiptare “exit” deklaron se krijimi i një institucioni të tillë shkel frymën e ligjit dhe lë vend për abuzim, në veçanti për zgjerimin e qëllimeve për të cilat pronësia mund të shpronësohet.

Deri më tani, vlerësimi i kritereve ligjore dhe kushteve të shpronësimit të pasurisë bëhet nga ministria kompetente. Propozon një plan dhe kërkon shpronësim dhe është i detyruar të përdorë ekspertë të pavarur.

Qeveria, përmes ndryshimeve, parashikon mosrespektimin  deri më tani dhe kërkon vlerësime të pavarura, duke i besuar të gjitha procedurat një institucioni të vetëm, Organizatës së Shpronësimit.

Në mbyllje të shkrimit “TA NEA” thekson se, këto ndryshime, të cilat nuk marrin parasysh kundërshtimet e pronarëve, japin vetëm Gjykatën e Strasburgut mundësinë për të kundërshtuar vendimet e qeverisë për shpronësimin…