Guardian: Refugjatët në Lesvos ne kampin me te keq ne bote … por ka vullnetin Greqia?

753

Është “kampi më i keq i refugjatëve në botë” – Mbipopullimi, higjena e mjerueshme, mbeturinat, kanalizimet, e bën hotspotin ne Moria, qendra më e keqe e pritjes për refugjatët, sipas gazetes britanike Guardian.

“Një djalë 10-vjeçar u përpoq të bënte vetëvrasje në Moria, por gjëja më tronditëse nuk është ajo, por fakti se kjo nuk është e re”, thekson ne shkrimin e saj Guardian.

Sebastian Leape, një konsulent në zyrën e Gordon dhe Sarah Brown, i cili e kalonte verën e tij si vullnetar në qendrën e mikpritjes në Moria dhe nënshkrimin e artikullit “Ferri për Greqine”, flet për kushtet tragjike të higjienës që mbizotërojnë në qendrën e mikpritjes Molekulat, por edhe mungesa e vullnetit dhe kapacitetit politik

Moria nuk i përmbush standardet e UNHCR, thotë Guardian.

Të depresuar me njëfarë dëshpërimi, mijëra emigrantë përpiqen të vendosen në çadra që nuk ekzistojnë ose në tokë bujqësore ku nuk ka ndriçim të instaluar, derisa 190 refugjatë kanë një tualet. Vitin e kaluar, kryebashkiaku i Lesvos, Spyros Galinos, paralajmëroi se objekti filloi të dukej si “kampet e mikpritjes nuk ka dinjitet njerëzor”Megjithatë, Morias i përket Lesvos, një ishull turistik në BE dhe historitë e refugjatëve politikë janë të pafundme. Sipas gazetës britanike, autoritetet greke pranojnë se këta njerëz meritojnë më mirë, por pohojnë se mungesa e parave mban “duart e tyre të lidhura”.

Që nga korriku, qendra e mikpritjes në Moria kishte dalë jashtë çadrave dhe çantave të gjumit.

Rreziku i shëndetit publik për shkak të rrjedhjev te ujërave të zeza

Në hyrje të qendrës u zbulua nje rrjedhje e pakontrolluar e ujërave të zeza, Përveç kësaj, vëzhgimi i kanalizimeve të ujërave të zeza në rrjedhën e lumenjve nga kanalet e demtuara, duke rezultuar në një erë të fortë dhe një rrezik për shëndetin publik dhe mjedisin në përgjithësi. Për situatën në Moria, 19 organizata joqeveritare kane theksuar se “Kushtet janë më keq se kurrë.” Jane akomoduar tre herë më shumë njerëz në lidhje me kapacitetin e saj dhe kohët e fundit u paraqit në BBC si “kampi më i keq i refugjatëve në botë”, situata tashmë është përkeqësuar në mënyrë dramatike. Kanalet në Moria nuk punojnë, dhe uji i piste nga tualetet prek tenda dhe shtresa të fëmijëve të vegjël në një kohë kur fondet tashmë janë miratuar. Në të njëjtën kohë, raportet e incidenteve të dhunës seksuale po rriten, dhe sipas sondazheve, shumica e njerëzve thonë se “nuk ndihen aspak të sigurte”

Megjithatë, BE-ja ka siguruar më shumë se 1.6 miliardë euro për të trajtuar krizën qe nga 2015, me fonde shtesë nga qeveritë kombëtare dhe donatorët privatë. Vetëm fondet evropiane në vitin 2017 kanë arritur 7,000 euro për çdo refugjat që jeton në Greqi për strehim dhe ushqim.

Çështja kryesore është: Ku kanë shkuar të gjitha këto para?

Disa prej tyre kurrë nuk arritën në Greqi. Nga fondet afatgjata prej 561 milionë euro të ofruara nga Komisioni Evropian, deri më tani vetëm 153 milion € janë disbursuar. 70% e fondeve nuk është shfrytëzuar mirë, ndërsa Komisioni i BE-së nuk ka marrë asnjë raport për menaxhimin e dobët të fondeve.

150 milionë euro për strehimin e emigrantëve dhe refugjatëve por nuk ka cadra strehimi!

Më shumë se 150 milion euro të fondeve emergjente janë dhënë për UNHCR-në që nga viti 2017 për strehim, ndërkohë që shumë prej imigrantëve nuk kanë as çadra! Procesi i importit është kaotik, zinxhirët e furnizimit janë thyer dhe programimi afatgjatë është i pamjaftueshëm. Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët dhe organizata të tjera të rëndësishme u larguan nga Mori në vitin 2016, duke lënë kompanitë në një grup prej 10 organizatave të vogla joqeveritare që u mungonin burimet apo aftësinë për të bërë këtë punë.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: