Tërmetet e fuqishme shkaktojnë tronditje në distancë prej 200 km

Kuriozitete

termeti i forte

Një tërmet i madh në rangun e 7-8 të shkallës Rihter mund të shkaktojë brenda pak minutash tronditje të forta, por në distanca që mund të tejkalojë edhe 200 kilometra.

Studiuesit në Institutin Oqeanografi Scripps, të Universitetit të Kalifornisë-San Diego, të kryesuar nga Peter Gjeofizikani Shearer,  kanëzbuluar 48 tronditje të forta, të cilat kanë ndodhur në mes të vitit 2004 në 2015 në pjesë të ndryshme të Tokës, menjëherë pas (edhe sekonda) e tërmeteve të mëdha. Tronditje janë të regjistruar në të çarra të  tjera.Në të paktën një rast, tërmeti me shtatë gradë në brigjet e Indonezisë, shkaktoi cunami, si dhe dy tronditje të fuqishme në një distancë prej më shumë se 200 km. Kjo, sipas studiuesve, sugjeron se stresi tektonike mund të transmetohet pothuajse automatikisht dallgë sizmike që shkaktoi tërmetin në të tjera fqinj.Tërmetet e mëdha shpesh mund të shkaktojnë tronditje dhe sekuenca të qëndrueshme për muaj me radhe…