Tronditet Zakynthos nga dy termete të fortë 5.4 dhe 5.6 Rihter

Greqi

Sizmologu Lekas : “Ishte tronditja e fortë që prisnim” – thellësia fokale e tronditjes së fuqishme ishte në 10km ndërsa epiqendra ndodhej në 46km në jugperëndim të ishullit Jon – Tërmeti u ndje në shumë zona të Peloponezit .

Vibrimi i fortë i magnitudës 5,6 në shkallën Rihter ndodhi në orën 17:12 në zonën e detit të Zakynthos. Tërmeti i ri është pjesë e rendit post-sizmik të fenomenit kryesor 6.6-Rihter që goditi zonën më pak 24 orë më parë. Para dridhjeve sizmike 5.6 Rihter, kishin ndodhur disa tërmete më të vogla prej më shumë se 4 Rihter. Më konkretisht, në orën 16:35 u regjistrua një tërmet prej 4.2 Rihter, dhe më herët u regjistruan 4.7 dhe 4.6 vibrime Rihter, ndërsa në mëngjes u regjistrua një tërmet i fuqishëm Rihter prej 5.4 mm në të njëjtën zonë.

Profesori i Gjeologjisë dhe presidenti i OASP Efthimios Lekkas tha për mediat vendase  se “të dy termetet  5,4 Rihter në mëngjes dhe 5,6 Rihter në pasdite janë ekuivalente me një force termeti prej 5,9 Rihter”.