Tsipras: Emigrantët të integrohen në shoqërinë greke për të zgjidhur demografinë

1631

Kështu është shprehur në Parlamentin vendas kryeministri grek z.Tsipras për të zgjidhur problemin e demografisë së vendit, duhet medeomos përfshirja e emigrantëve në shoqërinë greke, duke shtuar se: “Integrimi i njerëzve që vijnë nga vendet e tjera këtu nuk është një kërcënim, por një pasuri,” duke bërë thirrje për integrimin e emigrantëve si një zgjidhje për problemin me të cilin ballafaqohet shoqëria greke.

Është një çështje të vështirë”, për të cilën “kemi mosmarrëveshje jo vetëm në Greqi, por edhe në Evropë, progresistë me konservatorët. Vende të tilla janë Gjermania, Franca, Spanja, Suedia, Belgjika. Pritet të rritet popullsinë e tyre në mënyrë të konsiderueshme deri në vitin 2050, kryesisht për shkak të politikës së tyre të imigracionit. Vendet që po udhëheqin këtë kryqëzatë moderne kundër refugjatëve dhe emigrantëve nga kontinentet e tjera dhe parashikojnë” një Evropë të kufijve të mbyllur “,” Evropë të pastër “- shumica e tyre në vendet e Evropës Lindore dhe të Detit Baltik – vlerësohet të ketë një rënie dramatike të popullsisë së tyre, si për shkak të mos integrimit të emigrantëve dhe për shkak të një fluturimi të përhershëm jashtë vendit.

Më lejoni t’ju kujtoj se në vitet 1990, përkundër parashikimeve të zymta demografike, vendi ka rritur popullsinë e saj me rreth shtatëqind mijë qytetarë, por ishte 97% e emigrantëve dhe vetëm 3% e numrit të lindjeve mbi vdekje në atë kohë. Që nga viti 2016, kur filloi zbatimi i ligjit  të ri mbi shtetësinë, gjashtëdhjetë e pesë mijë të rinj dhe të rinj të lindur dhe të rritur këtu kanë fituar shtetësinë greke deri tani.

Dy qind mijë fëmijë nuk kanë marrë ende shtetësi greke. Prandaj do të vazhdojmë të punojmë për një shoqëri gjithëpërfshirëse, për një vend që duhet të jetë model i bashkëjetesës dhe solidaritetit, për një vend që duhet të përqafojë pasurinë e traditave dhe origjinave të ndryshme, në dy fjalë për Greqinë e hapur horizonte, si të tilla ishin në momentet më të mëdha të historisë së saj. Unë besoj se ne jemi një vend që duhet të ketë krenari kombëtare dhe vetëbesim kombëtar, të besojmë se integrimi i njerëzve që vijnë nga vende të tjera këtu nuk është kërcënim, por një pasuri”, përfundoi kryeministri duke sqaruar qëndrimin e tij dhe SYRIZA në lidhje me emigrantë në Greqi.