Udhëtimet drejtë vdekjes për një botë më të mirë

Aktualitet Kryesore

tragjedia ne bote ne focus news-2Udhëtimet janë kthyer në një sërë burimesh për të gjetur vdekjen e emigrantëve përgjatë rrugëve migratore në të gjithë globin. Të dhënat janë analizuar në raportin e e titulluar “Udhëtimet fatale”, botuar në shtator të vitit 2014. Një raport  të dytë vjetor në vdekjet dhe identifikimin lëshuar në mars 2016.

Me një akuzë të tejkaluar 46.000 viktima që nga viti 2000, IOM u bën thirrje të gjitha qeverive të botës për të trajtuar atë që e përshkruan si “një epidemi e krimit dhe viktimizimit.”

“Mesazhi ynë është i hapur: Emigrantët janë të vdekur për ata që nuk kanë nevojë”, ka theksuar Drejtori i Përgjithshëm i IOM William Lacy Swing “Është koha për të bërë më shumë, sa të numërojmë numrin e të vdekurve. Është koha që të angazhohet bota për të ndaluar këtë dhunë kundër emigrantëve të dëshpëruar. ”

Studimi prapa këtij projekti filloi me tragjeditë në tetor të vitit 2013, kur mbi 400 emigrantë vdiqën në dy mbytjeve pranë ishullit italian të Lampeduzës. Hulumtimi tregon IOM Evropa është destinacioni më i rrezikshëm në botë për emigrantët “të parregullt”, me Mesdheu që u kushtoi jetën e 3,770 refugjatëve në vitin 2015. Në të gjithë botën, më shumë se 5,400 emigrantë kanë humbur jetën në vitin 2015. Më shumë janë të pagjetur.

Statistikat 2016

Nga janari i vitit e deri ne ditë e para të prillit janë regjistruar 955 viktima

 • Detin Mesdhe janë regjistruar 726 viktima
 • Lindjen e Mesme 29
 • Evropë 22
 • Afrika Veriore 8
 • Afrikë 60
 • Afrikën Qendrore 17
 • Azia Juglindore 35
 • SHBA-Meksikë (kufi) 27
 • Amerika Qendrore 10
 • Karajibet 11
 • Amerika Jugore 10

Vdekjet për 2014 -2015

2014 u regjistruan 5.017 viktima, ku ne Detin Mesdhe gjetën vdekjen 3.279 emigrantë

2015 u regjistruan 5.417 viktima, ku vetëm në Detin Mesdhe gjetën vdekjen 3.770 emigrantë.

Shënime:

 1. Të gjithë numrat e përfaqësojnë vetëm vdekjet që janë raportuar nga autoritetet qeveritare, mediat, OKB-së dhe OJQ-ve. Shumë të tjerë kanë vdekur në rrugët migratore në mbarë botën; Kështu, këto janë minimume të numrave reale. Të gjithë duhet të merren si vlerësime.
 2. Evropë referohet rajonit në përgjithësi, dhe jo Bashkimi Evropian.
 3. Vdekjet përgjatë rrugës Afrikës Perëndimore në ishujt Kanarie janë të përfshira në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.