Vezhgimet satelitore : Ora zero “për ujë në planet” mungesa në Spanjë, Marok, Indi dhe Irak

964

Vezhgimet satelitore japin alarmin, ndërsa Instituti Ndërkombëtar i Burimeve flet për evolucionin dramatik dhe tingëllon këmbanat e alarmit. Vetë skenari është i ankthshëm …

Mendimi se miliarda njerëz do të jenë të privuar nga uji i pijshëm, së bashku me shfaqjen e epidemive të pashembullta për shkak të situatës që do të formohet, është tronditëse.

Disa thonë se periudha kur uji do të zhduket është shumë e gjatë. Megjithatë, dëshmitë i mohojnë ato. Fotot dhe matjet satelitore të NASA-s nga ekipe të veçanta kërkimore japin alarmin. Kriza globale e ujit nuk është diku e thellë në të ardhmen. Tani po ndodh në një nivel që i detyron shkencëtarët të flasin për “zero kohë”, pasi katër vendet kryesore, domethënë Spanja, Maroku, Iraku dhe India, janë “uritur” me ujë të pijshëm, e ndjekur nga dhjetra vende të tjera vjet, duke përfshirë Greqinë.

Instituti Ndërkombëtar i Burimeve ka botuar rezultatet e studimit të saj mbi zhvillimet globale të ndryshimeve klimatike. Nga 2013, deri në vitin 2017, në shumë vende, dhe në veçanti në Spanjë, Marok, Irak dhe Indi, furnizimi me ujë të pijshëm ka rënë në mënyrë dramatike, me miliona njerëz tashmë të prekur.

Instituti i Burimeve Botërore (WRI) flet për zhvillimet dramatike dhe vë në dukje se dhjetra vende të tjera janë në listë duke marrë një rrezik të madh për të ardhmen e tyre. Instituti, në bashkëpunim me një grup ekspertësh nga qeveria holandeze, po punon për të krijuar një sistem paralajmërimi për mungesën e ujit të pijshëm në të gjithë globin. Karakteristikë është shembulli i Marokut dhe zona Al Massira, që në tre vjet, humbi gati 60% të rezervave të tij në ujë. Imazhet satelitore të NASA-s tregojnë se kjo nuk është një paraphile, por një realitet që ka filluar të evoluojë.

Në Irak, në mes të një lufte të tensionuar dhe një atmosfere ushtarake, rezervat e ujit në Mosul kanë rënë për 60% krahasuar me 1990. Situatë të ngjashme në Indi dhe në pikën e përqendrimit të Indira Sagarit. Kjo pikë lidhet me dy lumenj, rrjedha e së cilës është zvogëluar. Më shumë se 30 milionë njerëz janë shërbyer nga kjo infrastrukturë, dhe muajin e kaluar qeveria e Indisë vendosi një projekt-ligj për fermerët në lotim të fushave të tyre…Në minus 60%, rezervat e ujit gjenden edhe në Spanjë, dhe në veçanti në njësinë Buendia.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: