Vullkani Etna “zgjohet” pas dy vjetësh qetësie…

Mjedisi

vullkani ne focus-2Vullkani më i madh dhe më i lartë aktiv në Evropë “zgjua” pas dy vjetësh të pasivitetit. që arrin në lartësinë 3,350 metra, ku gjendet në bregun lindor të Siçilisë, Itali. Vullkani po tregon se ka rritur aktivitetin e tij në ditët e fundit, ndërsa javën e kaluar në mbarë botën bëri të shtëna të një “stuhi të pistë” mbi krater.
Nga maja e malit filloi rrjedhin lavë, ndërsa aktiviteti intensiv i vullkanit shkaktoi stuhi “të pista”, një re e pluhurit vullkanik që bashkëjeton me rrufet. “stuhi të pista” dhe vetëtima janë krijuar nga ngarkesa elektrike të shkaktuara nga hiri kur hidhet në ajer me shpejtësi të lartë.