Zelanda e Re, uragani lë dhjetra të vdekur

Mjedisi

uragani 1Shkatërrimi biblik i “një nga uraganet më të këqija në historinë e Paqësorit” – erërat kanë pasur intensitet me 340 km në orë duke shkatëruar gjithçka. Shkatërrimi biblik ka ndodhur në zemër të arkipelagut Vanuatu, në veri të Zelandës së Re, në të gdhirë të ditës së sotme (shtunë), kur ka “goditur” një nga ciklonet më të forta tropikale që janë vërejtur në vitet e fundit në Paqësorin e Jugut. Uragani  “Pam”, regjistruar si kategoria 5, është shoqëruar nga erërat të forta intensive deri në 340 km në orë, duke kaluar shumë afër qytetit, qyteti më i madh i në Portin Villa.

uragani i vogel 1Sipas informatave paraprake ka shkaktuar dëme të mëdha dhe ka lënë dhjetra të vdekur, kur zonë jetojnë më shumë se 200.000 njerëz. Megjithatë, është e pamundur që të këtë të dhëna të sakta të fatkeqësisë, pasi komunikimet janë ndërprerë në një pjesë të madhe të zonës. Për “15 – 30 minuta ka qenë një terror absolute” ka theksuar Alice Clements, zëdhënës për Unicef, por sipas një njoftimi për shtyp të Fondit të Fëmijëve të OKB-së, ky uragan mund të jetë “një nga më të fortit në historinë e Paqësorit. “

“Edhe pse është shumë herët për të qenë të sigurt, informacionet e para që tregojnë se kjo fatkeqësi natyrore mund të jetë një nga më të fortët në historinë e Paqësorit”, thotë Vivien Maintamporn, drejtoresha ekzekutiv Unicef, Zealandës së Re.

uragani i vogel 2Mund të ketë viktima, ka një numër të madh të viktimave, por ne ende nuk mund ta di, “i tha për agjensinë AFP, Gkountnitz Swinney, kreu i Zyrës së OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) në Paqësor dhe shton se :” Të gjitha tregojnë se ka shkaktuar shkatërrim më të madh. Rrugët janë plot me mbeturinat dhe përmbytjet janë përhapur kudo. “