10,000 të vdekur në 2016 nga fatkeqësitë globale

Bota

Më shumë se 10.000 njerëz kanë humbur jetën për shkak të fatkeqësive natyrore dhe fatkeqësive të shkaktuara nga faji njerëzor, me kostot e tyre ekonomike që arrijnë në të paktën 158 miliardë dollarë, simbas noftimit të sotëm të kompanisë Swiss Re . Humbjet nga këto fatkeqësi nga kompanitë e sigurimit vlerësohen në 49 miliardë dollarë, me një rritje prej 37 miliardë dollarë për vitin 2015. Uragani Matthew në 2016 ishte fatkeqësi natyrale vdekjeprurëse, sipas Swiss Re, që mori jetën e 733 njerëzve, kryesisht në Haiti, duke shkaktuar një humbje prej 8 miliardë dollarësh, nga të cilat 4 miliardë i përkisnin kompanive të sigurimeve. Por sipas vlerësimeve të tjera, humbjet e siguruara arritën në 8 miliardë $. Një seri tërmetesh 7 ballë dhe tronditje që goditën rajonin Kumamoto në Japoni në prill, la pas 137 të vdekur dhe ishte fatkeqësi me kosto të lartë. Dëmi i shkaktuar arriti në 20 miliardë $, nga të cilat vetëm një e katërta ishte e siguruar.

“Shoqëria nuk është siguruar kundër rreziqeve të një tërmeti dhe mbrojtja vakum është një shqetësim global,” tha ekonomisti Kurt Karl për llogari të kompanisë së sigurimeve . Swiss Re, kompania e sigurimeve me qendër në Zvicër për nga madhësia e dyta në botë ka vlerësuar se kostoja e zjarreve në pyjet në Fort McMurray në Kanada kishte një kosto të lartë në vend për kompanitë e sigurimit, që arriti në 3.9 miliardë dollarë ku 2.8 miliardë ishin për kompanitë e sigurimit.