150,000 emigrantë kane ardhur në Evropë, si dhe 2,965 kanë humbur jetën në 2017

Bota Emigracioni

Organizata Ndërkombëtare e Kombeve të Bashkuara për Migrim (IOM) tha se 154.609 emigrantë dhe refugjatë kanë arritur Evropën nga deti që nga fillimi i këtij viti, dhe një total prej 2,965 kanë humbur jetën në det gjatë kalimit Mesdheut.

“Është më e vështirë se kurrë të parashikohet trendi tani”, tha Federico Soda, drejtor i Zyrës së Koordinimit të IOM-it për Mesdheun, të cituar në një deklaratë të botuar në Gjenevë.

Tragjedi të dielën

Momenti më intensive në ditët e fundit ishte të dielën në mëngjes në Salerno, kur anija e marines spanjolle Cantabria brought` nxorri nga deti trupat e 26 grave, së bashku me 402 migrantë të cilët u shpëtuan në katër operacione të ndryshme. Prefekti i Salerno ka hapur një hetim për të kuptuar rrethanat që kanë të bëjnë me vdekjen e grave. Trupat u gjetën në dy operacione të ndryshme.

Më 3 nëntor po anija Cantabria shpëtoi 64 vetë në det, pasi gomonia u fundos dhe gjetën vdekjen 23 gra nigeriane. Besohet se kishte një total prej 140 në bordin e anijes gomone përpara se të fundoset. Gjatë një operacioni të veçantë, anija e marinës italiane Bergamini gjeti trupat e tre grave në bordin e një anije gome që mbante 139 emigrantë, të cilët u transferuan në Cantabria. Disa ditë më parë, Rojet bregdetare italiane gjetën tetë trupat në bordin e një gomone me një total prej 150 njerëzve në bordin. “Kjo tragjedi prek një grup njerëzish veçanërisht në rrezik”, tha Soda. “Ka shumë të ngjarë që këto vajza janë, në fakt, viktima të trafikimit për shfrytëzim seksual,” tha ai.

 80 për qind e vajzave nigeriane që vijnë në Itali viktima të trafikantëve

Ai tha se një raport i kohëve të fundit i IOM vlerësoi se 80 për qind e vajzave nigeriane që vijnë në Itali nga deti mund të jenë viktima të trafikimit. Numri i grave nigeriane që kanë arritur në Itali në tre vitet e fundit është rritur nga 1,500 në vitin 2014 në më shumë se 11,000 në vitin 2016, me gratë gjithnjë e më të reja dhe nganjëherë edhe të mitur, tha Soda. “Ne po shkojmë edhe në një sezon të vitit kur moti do të jetë më pak i parashikueshëm dhe detet më të rrezikshme”, tha Soda, duke shtuar se normat më të larta të vdekshmërisë ndodhin gjatë dimrit. “Këtë vit, kjo përputhet me më pak operacione të shpëtimit aktiv në Mesdhe, pasi shumë OJQ kanë pezulluar operacionet e tyre,” tha ai.