A mundet Evropa të humbasë Greqinë në Rusi ?

Bota

 

rusia sotProblemi i ngrohjes së marrëdhënieve mes qeverisë së re greke dhe Rusisë në mes të tensioneve midis Greqisë dhe eurozonës është në qendër të publikimit të BBC, me titull «A mund Evropa të humbasë Greqinë në Rusi?».

Siç vihet në dukje, lidhjet gjithnjë e më të ngushta kanë bërë për të “goditur alarmet” në Evropë.

“Ndërsa Greqia mund ta shoh thjesht Moskën si një pazarllëk  në “letër “,  disa kanë frikë se po lëviz larg nga Perëndimi, drejt një aleat më shumë dashamirëse, një investitor potencial dhe huadhënës. Evropa nuk është e kënaqur për të. Do duhet gjithashtu të jetë e shqetësuar? “.

Në vazhdim të tekstit referohet vizitës e Aleksis Tsiprës dhe Panos Kammenou në Moskë në muajin maj, duke theksuar posaçërisht «kohën», si dhe zgjerimin e programit që skadon në fund të muajit qershor, dhe është e ” sekreti më i keq që mbahet ” në Bruksel se “Athinës do t’i duhen kredi të reja”.

Siç u thuhet në publikimin, Greqia zyrtarisht nuk kërkon burime alternative të financimit. “Por një kredi nga Rusia, apo ndoshta nga Kina, do të ngjajnë një alternativë e favorshme, ose të paktën një shtesë, ku çdo paketë të re stimuluese evropiane, është e shoqëruar me masa jopopullore dhe reforma. Gjithashtu, Greqia mund të pres gaz me çmimin më të lirë për familjet që kanë probleme, rritjen e investimeve ruse dhe turizmin për mbështetje të vlefshme financiare. Moska, nga ana e saj, do të fitojë një aleat miqësor me të drejtë vetoje brenda BE-së në mes të tensioneve në seancën e krizës në Ukrainë. “Teksti i referohet “origjinës politike” të kryeministrit Aleksis Tsipras dhe ministrit të jashtëm Nikos Kotzia nga Partia Komuniste pro-ruse dhe “lidhjet e gjata” të ministrit të mbrojtjes Panos Kammenou me Rusinë. Mendimi i Manos Karagiannis, ekspert në politikën e jashtme ruse në King ‘s College në Londër, është se Greqia mund të “luaj kartën ruse “” për të përmirësuar pozicionin e saj në negociatat, por kjo do të jetë e vështirë për t’u larguar nga BE dhe NATO. Pastaj i referohen teorisë së “përplasjes së qytetërimeve” të Samuel P. Huntington, ku Greqia është pjesë e boshtit ortodoksë, të udhëhequr nga Rusia, si dhe kërkimore Pew Research Center (2013), sipas të cilit 63% Grekët kanë një pikëpamje pozitive të Rusisë (në kontrast me BE-në, për të cilën Eurobarometrit tregoi 23% vjeshtën e kaluar).

Imazhi pozitiv i Rusisë në vendin tonë i ka rrënjët e thella, është vërejtur që kanë të bëjnë me periudhën osmane dhe Revolucionit grek dhe mandatit të Joanis Kapodistrias, i cili kishte qenë Ministrin e Jashtëm të Perandorisë Ruse. Referenca është bërë edhe për ta kthyer Kostas Karamanlis në Rusi në 2004-2009 dhe “diplomacinë e tubacionit”, e cila i mërzitur aleatët perëndimorë në vend. Imazhi pozitiv i Rusisë në Greqi i ka rrënjët e thella, dhe që kanë të bëjnë me periudhën osmane dhe Revolucionit grek në udhëheqjen e Joanis Kapodistrias, i cili kishte qenë Ministri i Jashtëm të Perandorisë Ruse. Referenca është bërë edhe për ta kthyer Kostas Karamanlis në Rusi në 2004-2009 dhe “diplomacinë e tubacionit”, e cila i mërzitur aleatët perëndimorë në vend.

Përfaqësuesi Konstantine Koutras i Ministrisë së Jashtme greke, i tha BBC se ndjekje politika e jashtme shumëdimensionale nuk është e ndaluar, as nuk përbën një krimi ose “mëkat”. Kritikët konsiderojnë se nuk do të ishte një ide e mirë për Greqinë për të mbështetur shumë shpresa në Rusi, duke theksuar se historia e gjatë është zhgënjim “Për më tepër, Moska nuk ka bërë diçka për të ndihmuar Qipron ortodokse gjithashtu, kur ekonomia ishte në prag të kolapsit më 2013”. Karagiannis thekson se është e rëndësishme që Greqia është i integruar plotësisht në Perëndim, por nuk duhet të nënvlerësojnë pasojat e një Grexit të mundshme, pasi kjo do të forcojë ndjenjën anti-evropian në popullin grek, duke hapur rrugën për lidhje më të ngushta me Rusinë .