Ligji i ri për emigracionin në Angli: Çfarë pritet për shqiptarët ?

Bota Emigracioni

Kryeministri britanik Rishi Sunak e ka bërë ndalimin e mbërritjeve të gomone si një nga pesë prioritetet e tij kryesore. Projektligji i Migracionit Ilegal do të nënkuptojë se kushdo që arrin me varka të vogla do të pengohet të kërkojë azil dhe do të deportohet në atdheun e tij, ose në të ashtuquajturat vende të treta të sigurta. 

Një ligj i ri britanik që kërkon të ndalojë hyrjen e azilkërkuesve që mbërrijnë me gomone përtej Kanalit u miratua nga dhoma e ulët e parlamentit të mërkurën, pasi qeveria pranoi disa amendamente nga konservatorët rebelë. Kryeministri britanik Rishi Sunak e ka bërë ndalimin e mbërritjeve të gomone një nga pesë prioritetet e tij kryesore dhe Projektligji i Migracionit Ilegal do të nënkuptojë se kushdo që arrin me varka të vogla do të pengohet të kërkojë azil dhe do të deportohet ose në atdheun e tij ose në të ashtuquajturat vende të treta të sigurta.

Dhoma e Komunave miratoi të ashtuquajturin leximin e tretë të projektligjit me 289 vota kundër 230. Tani ai kalon në Dhomën e Lordëve, ku mund të ndryshohet ose vonohet.

Migrimi i paligjshëm minon integritetin e sistemit tonë të imigracionit. Kjo është arsyeja pse ne duam të ndalojmë anijet dhe të sigurojmë kufijtë tanë, dhe ky projektligj i dedikohet këtij qëllimi,” tha ministri i imigracionit Robert Jenrick në parlament përpara votimit.

Kritikët dhe disa organizata bamirëse kanë thënë se propozimet mund të jenë jopraktike dhe të kriminalizojnë përpjekjet e mijëra refugjatëve të vërtetë. Qeveria paraqiti disa amendamente në planet e saj për të qetësuar disa prej ligjvënësve të saj, duke përfshirë sqarimin e rrethanave të kufizuara në të cilat fëmijët e pashoqëruar mund të dëbohen dhe një angazhim për të përcaktuar rrugët e sigurta dhe ligjore për azilkërkuesit për të arritur në Britani.

Por amendamentet e tjera të qeverisë e ashpërsuan ligjin, duke e bërë më të vështirë për ata që deportohen të kërkojnë heqjen dorë nga ndalimi i tyre për rihyrje ose marrjen e nënshtetësisë britanike, dhe duke kufizuar aftësinë e individëve për të vonuar largimin e tyre në një vend të tretë duke përmendur rrezikun për dëm të rëndë dhe të pakthyeshëm.

Dy amendamente të propozuara nga ligjvënësit konservatorë, një për të hequr kompetencën për të dëbuar fëmijët para se të mbushin 18 vjeç dhe një për të përjashtuar viktimat e shfrytëzimit të paligjshëm në Britani nga largimi, u tërhoqën pasi qeveria tha se do të shikonte mënyra për të bërë më shumë për çështjet e ngritura.