Antarktika: Në zhdukje ajsbergu gjigand

Kryesore Mjedisi


Pjesa prej 225 kilometrash katrorë po shkrihet. Një çarrje ka filluar nga brenda dhe po zgjeron sipërfaqen e saj.
Rreziku i rënies së një ajsberg gjigand në Antarktidë, për shkak të rritjes së temperaturës mesatare në Tokë, nxjerrë në pah një mesazh nga shkencëtarët, duke folur për ndryshime të mëdha në klimën, veçanërisht në zonat bregdetare.
Shkencëtarët zbuluan se ajsbergut prej 225 kilometrash katrorë, ku ka plasaritur u identifikua në vitin 2015, ka filluar të “thyet” nga brenda – jashtë, që do të thotë se plasja ka filluar në djep. Zbulimi shqetësuese erdhi pas analizës së fotografisë satelitore.
Fotografia e bërë nga sateliti më 2013 zbuloi se paraqetë një plasaritje në sipërfaqe të saj. “Fakti që përveç nga brenda, dhe e ajsbergut thyen sipërfaqen, duke dëshmuar se ajo vazhdon të shkrihet”, tha Ian Howat, nga Universiteti i Ohajos. Sipas shkencëtarëve, akullnaja në Antarktikun Perëndimor ka shumë të ngjarë të rrëzohet tërësisht në 100 vitet e ardhshme. Thyerja e kësaj pjesë është vetëm një mostër e parë