COVID-19: Mbi 445,000 vdekje në 196 vende të botës

342

Raporti ditor i hartuar nga Agjensia Franceze bazuar në burime zyrtare

Epidemia e koronavirusit ka vrarë të paktën 445,213 njerëz në të gjithë botën pas shpërthimit të virusit në Kinë në dhjetor, sipas një raporti të përpiluar nga agjensia franceze bazuar në burime zyrtare sot.

Më shumë se 8.269.117 njerëz janë diagnostikuar me sëmundje koronare të zemrës në 196 vende dhe territore që prej fillimit të shpërthimit, prej të cilave të paktën 3.785.500 konsiderohen të shëruar. Ky numër i rasteve të diagnostikuara pasqyron vetëm një pjesë të numrit aktual të infeksioneve. Disa vende kryejnë vetëm teste diagnostikuese në raste të rënda, të tjera përdorin testimin si përparësi për ndjekjen, dhe një numër vendesh të varfra kanë aftësi të kufizuara të zbulimit.

Nga regjistrimet e ndodhura mbrëmë në orën 22.00 me kohën Greke, në botë janë regjistruar 6.809 vdekje të reja dhe 174.309 raste. Vendet me numrin më të madh të vdekjeve të reja ishin India (2,003), Brazili (1,282) dhe Meksika (730).

Shtetet e Bashkuara, të cilat regjistruan vdekjen e parë koronare në fillim të shkurtit, janë vendi më i goditur nga të vdekurit me 117,290 vdekje dhe me 2,148,357 raste. Të paktën 583.503 njerëz janë shëruar.

Pas SH.B.A.-së, vendet më të prekura janë Brazili me 45.241 të vdekur (923,189 raste), Mbretëria e Bashkuar me 42.153 të vdekur (299,251 raste), Italia me 34,448 të vdekur (237.828 raste), dhe Franca me 29.575 të vdekur (194.66). .

Ndër vendet më të goditura është Belgjika, e cila vajton më shumë nga viktimat në krahasim me popullsinë e saj, me 83 vdekje për 100,000 banorë, e ndjekur nga Britania (62), Spanja (58), Italia (57) dhe Suedia (50).

Kina (përjashtuar Hong Kongun dhe Macao) ku shpërthimi shpërtheu në fund të dhjetorit, zyrtarisht regjistroi gjithsej 83.265 raste (44 raste të reja), nga të cilat 4634 vdekje (asnjë më shumë). Në të njëjtën kohë, 78379 pacientë u trajtuan, sipas APE.

Evropa pati gjithsej 22.574 vdekje (2,453,170 raste), Shtetet e Bashkuara dhe Kanada 125.597 vdekje (2,248,134 raste), Amerika Latine dhe Karaibe 84,006 vdekje (1,787,118 raste) dhe Azia në 22.00 me kohën Greke sot. 26.365 vdekje (912.374 raste), Lindja e Mesme 12,467 vdekje (594.120 raste), Afrika 7,073 vdekje (265.486 raste) dhe Oceania 131 vdekje (8,768 raste).

Ky raport është përpiluar nga të dhënat e mbledhura nga agjensitë e Agjencisë Franceze nga autoritetet kombëtare kompetente dhe informacionet nga Organizata Botërore e Shëndetit. Për shkak të korrigjimeve të bëra nga autoritetet ose publikimeve të vonuara të të dhënave, numrat e rritjes 24-orëshe nuk mund të korrespondojnë saktësisht me ato të botuara më herët.