Greqia nga neser pagesa 1.2 miliardë euro për fermerët dhe blegtorët.

250

Ministria e Zhvillimit Rural dhe Ushqimit, përmes OPEKEPE, do të fillojë një breshëri pagese nga nesër, me shumën totale që do të kreditohet në llogaritë e përfituesve deri në fund të vitit duke arritur 1.2 miliardë euro.

 Pagesat fillojnë nesër, e Premte, ripagimi i 30% të mbetur të Ndihmës Themelore, ndihma për praktikat bujqësore të dobishme për klimën dhe mjedisin (gjelbërimi), pagesa e fermerëve të rinj, si dhe pagesa e Rezervës Kombëtare.

Shuma për bilancin e Ndihmës Themelore arrin afërsisht 390 milion euro, për “gjelbërimin” në 550 milion euro, për fermerët e rinj në 40 milion euro dhe më në fund për Rezervën Kombëtare në 45 milion euro.

Shuma totale prej 1,025 miliardë euro do të kreditohet në llogaritë e 650,000 fermerëve që kanë dorëzuar një deklaratë IACS. Paratë pritet të shfaqen në llogaritë e përfituesve nga e premtja në mesditë, në varësi të bankës në të cilën ata mbajnë një llogari.

Pagesat do të rinisin të Martën, 22 Dhjetor me pagesën e ndihmës për pesë produkte të prekur nga pandemia e koronavirusit. Këto janë ulliri Kalamon, shalqiri i hershëm me mbulim të ulët, patatja pranverore dhe prodhimet serë të Kretës. Shuma totale arrin 40 milion euro dhe do t’u kreditohet më shumë se 27,500 prodhuesve.

Në të njëjtën ditë, kësti i dytë i ndihmës do t’u paguhet prodhuesve të tregjeve publike që u prekën nga pandemia e koronavirusit. Shuma arrin në 7 milion euro.

Përfituesit e kompensimit kompensues marrin shkopin pasi të mërkurën ata do të shohin paratë që u ndahen në llogaritë e tyre.

Më në fund, sipas burimeve nga Ministria e Zhvillimit Rural dhe Ushqimit në Agjencinë Athina-Maqedonase të Lajmeve, po bëhen përpjekje për të kredituar 126 milion euro të Enjten, 24 Dhjetor për 145,000 prodhuesit profesionistë të ullirit të kualifikuar të prekur nga pandemia. Nëse kjo nuk është e mundur, të njëjtat burime theksuan se pagesa do të bëhet të hënën, 28 dhjetor, pasi qëllimi i Z. Voridis është të sigurojë likuiditetin maksimal të mundshëm për prodhuesit grekë para fundit të këtij viti, në mënyrë që të sigurohet vazhdimin e qetë të procesit të tyre të prodhimit.