Ilaç i ri për sëmundje të lëkurës

Shendeti

semundja e lekuresDimitris Ioannidis Psoriasis është një sëmundje e përbashkët e lëkurës, pasi ndikon në 2% -3% të popullsisë së përgjithshme.

Kjo sëmundje shfaqet kryesisht në bërryla dhe gjunjë, lëkurën e kokës, thonjtë, por mund të zgjatet të ndodhë kudo në trup.Stresi mendor është një faktor që lehtëson ose shkaqet e shpërthimit të sëmundjes, por kjo nuk është e vetmja.

Kjo sëmundje  ndikon në cilësinë e jetës së pacientit. Nga aktivitete sociale, profesionale dhe personale janë të prekur shumë njerëz, sidomos kur lezionet e psoriasis zhvilluar në vende të shquar, të tilla si duart ose në zona të ndjeshme të tilla si organet gjenitale.

Një studim i madh epidemiologjik i kryer në Britaninë e Madhe ka zbuluar se sëmundja (psoriasis) ndikon më shumë në cilësinë e jetës së pacientit me sëmundje të tjera të rënda të trupit, të tilla si sulmi në zemër, hipertensionit apo kanceri i pankreasit dhe mushkërive.

Në vitet e fundit janë prodhuar ilaçe të reja me metoda bioteknologjike, të cilat kanë aktivitet specifik, dmth aktiviteti kundër proteinave të caktuara që luajnë një rol më të vogël ose më të madh në patogjenezën e psoriasis.

Trajtim efektiv, gjatë të qëndrueshme dhe të sigurt të psoriasis ka qenë dhe mbetet një nga prioritetet më të rëndësishëm dermatologists. Trajtime të reja mund të ofrojë disa zgjidhje, por vlerësohet si përvoja e përdorimit të tyre do të rritet. Por është e rëndësishme për të informuar publikun në lidhje me psoriasis dhe pacientëve tanë në lidhje me mundësitë tashmë ekzistojnë për të arritur faljen konsiderueshme të simptomave të sëmundjes.

(Dimitris Ioannidis është profesor i dermatologjisë në Universitetin e Thessalonikis.)