Komisioni; Kontrollet kufitare në Shengen të shtyhen deri në tre vjet

954

Focus News  /  Komisioni Europian propozoi të mërkurën që të zgjasë ripërtëritjen e kontrolleve në kufijtë e brendshëm të zonës Shengen, deri në tre vjet, si një mjet i fundit për të trajtuar kërcënimet serioze nga terrorizmi.

Në veçanti, Komisioni propozoi ndryshimin e rregullave të Shengenit për ripërtëritjen e kontrolleve të përkohshme në kufijtë e brendshëm, në mënyrë që rregullat të reagojnë ndaj “kërcënimeve të vazhdueshme dhe të vazhdueshme të politikës publike ose sigurisë së brendshme”.

Propozon të përshtatet afatet e aplikueshme në bazë të neneve 25 dhe 27 të Kodit të Kufijve të Shengenit deri në një vit. Vlen të përmendet se sipas rregullave aktuale të zonës së Shengenit, riprodhimi i kontrolleve të brendshme kufitare në rast të një “kërcënimi serioz” ndaj rendit publik ose sigurisë së një vendi nuk mund të kalojë gjashtë muaj ose, në mënyrë të veçantë, dy vjet .

“Rikthimi i kontrolleve kufitare në kufijtë e brendshëm duhet të jetë mjeti i fundit,” tha komisioneri i Emigracionit Dimitris Avramopoulos, duke paraqitur propozimet e Komisionit për ndryshimin e rregullave të Shengenit. “Të gjitha shtetet anëtare ruajnë të drejtën për të futur kontrollet e brendshme kufitare për t’iu kundërvënë kërcënimeve të tjera (me përjashtim të migrimit)”, tha ai. Avramopoulos, vuri në dukje, se prioritet duhet t’i jepet masa alternative, të tilla si kontrollet e policisë dhe bashkëpunimi ndërkufitar. “Dy parime të rëndësishme duhet të jenë të balancuara: Liria e lëvizjes dhe nevoja për të përballuar kërcënimet kryesore të sigurisë,” tha ai.

Për më tepër, Komisioni propozon masat mbrojtëse procedurale të rrepta për të siguruar që kontrollet në kufijtë e brendshëm të mbetet një masë e jashtëzakonshme e instancës së fundit dhe të përdoret vetëm nëse ato janë të nevojshme dhe proporcionale dhe të kufizojë ndikimin në lirinë e lëvizjes. “Shtetet Anëtare janë përgjegjëse për vlerësimin e masave më të përshtatshme për të adresuar kërcënimet ndaj rendit publik dhe sigurisë së brendshme. Në të njëjtën kohë, çdo herë që Komisioni do ta vlerësojë këtë domosdoshmëri rast pas rasti, “tha Komisioneri Europian.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: