Marrëveshje BE-Turqi: 12,000 njerëz u transferuan në Evropë për 2018

434

Rreth 7,000 refugjatë sirianë u transferuan nga Turqia në vendet e BE-së në 2018 si pjesë e marrëveshjes BE-Turqi, ndërsa mbi 5,000 kërkues të azilit u dërguan nga Greqia në Turqi. Kritikët e marrëveshjes thonë se ajo i kthehet verbërisht kushteve të dëmshme në Greqi dhe Turqi.

Rreth 7,000 refugjatë sirianë në Turqi u dërguan në vendet e BE si pjesë e marrëveshjes BE-Turqi vitin e kaluar. Kjo është rreth 0.2 për qind e popullsisë së refugjatëve sirianë të regjistruar aktualisht në Turqi.

Rreth 5000 azilkërkues e lanë Greqinë vullnetarisht me ndihmën e kthimit nga Programi i Asistencës për Kthim dhe Riintegrim të Asistencës së Bashkuar të Kombeve të Bashkuara. Një tjetër 322 njerëz u dëbuan nga Greqia në Turqi.

Marrëveshja BE-Turqi u nënshkrua në mars të vitit 2016 dhe i lejon Greqisë të kthejë emigrantë nga ishujt e saj në Turqi në rast se nuk kualifikohen për azil. Në anën tjetër, BE ka rënë dakord të marrë një refugjat sirian që jeton në Turqi për çdo azilkërkues që kthehet nga Greqia. Përveç kësaj, BE i ka premtuar miliarda Turqisë për financimin e strehimit të refugjatëve sirianë. Deri më tani, rreth 50 për qind e fondeve janë transferuar, 3 miliardë euro, nga 6 miliardë te premtuara.

Marrëveshja ka çuar në një rënie të mprehtë në kalimet e paligjshme nga Turqia në Greqi gjatë tre viteve të fundit. Megjithatë, kritikët thonë se paratë e BE nuk shpenzohen në mënyrë efektive dhe se financimi dhe zbatimi nuk kanë transparencë. Rreth 143,000 refugjatë jetojnë në kampe në Turqi, sipas ministrisë së brendshme turke. Shumë emigrantë lëvizin në qytete të mëdha për të gjetur punë. BE mbështet refugjatët që jetojnë jashtë kampeve me skemën e saj të ndihmës “Net Emergency Social Safety”.

.Situata në Greqi

Numri i refugjatëve që vinin në ishujt grekë u rrit ndjeshëm në 2018, duke çuar në mbipopullim të rëndë dhe kushte jo-sanitare në kampet e refugjatëve dhe emigrantëve. Aktualisht mbi 11,750 azilkërkues po qendrojne në pesë pikat e nxehta në ishujt grekë dhe ka relativisht pak transferime në kontinent. Marrëveshja BE-Turqi thotë se vetëm azilkërkuesit ende në ishuj mund të kthehen në Turqi.