Media greke: Fantazma e Shqipërisë së Madhe kthehet dhe kërcënon

885

FOCUS NEWS / Pothuajse te gjitha mediat e vendit mbeshtetur ne burimet e D.W theksojne me te madhe kthimin e nje kercenimi te Shqiperise se Madhe duke cituar se : Dy “përbërësit” kryesorë do të jenë Republika e Shqipërisë dhe Kosova. Gjithashtu, gjysmë milioni shqiptarë jetojnë në FYROM fqinjë. Ata gjithashtu i shtohen shqiptarëve të Serbisë jugore, aq sa fryma e Shqipërisë së Madhe kthehet dhe kërcënon.

Së fundi, ka një qasje në rritje midis Shqipërisë dhe Kosovës. Propozimet për një President të përbashkët janë sigurisht në sirtar për shkak të britmës ndërkombëtare. Megjithatë, krijimi i një autoriteti të përbashkët doganor tashmë është në proces. Gjithashtu, çrrënjosja e kufirit midis Shqipërisë dhe Kosovës pritet të hyjë në fuqi nga janari i ardhshëm

Kështu, ëndrra e një Shqipërie të Madhe – ose “Shqipëria Natyrore”, siç quhet edhe ajo – që do të përhapet në kufijtë e saj “natyrorë”, pra në zonat jashtë kufijve shqiptarë ku jetojnë shqiptarët, duket se kthehet në sipërfaqe pas dekadash. Ky plan është riaktivizuar në javët e fundit në sajë të presidentit të Kosovës Hashim Thaçi, i cili po bën thirrje për “korrigjime kufitare” dhe në veçanti bashkimin e Luginës së Prespës me Kosovën.. Në këtë zonë rreth qyteteve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvedës në Serbinë jugore jetojnë rreth 100,000 shqiptarë, të cilët nuk janë identifikuar prej kohësh me Beogradin.

Sipas Thaçit, këto “korrigjime kufitare” janë të mundshme dhe të domosdoshme “për shkak se Serbia nuk ka arritur të sigurojë të drejtat e pakicave të tyre. Por në disa fusha do të zgjidhej ne teori Shqipëria e Madhe , një skenar, sigurisht, që hedh poshtë në tone të rreptë si BE dhe SHBA.  Dy “përbërësit” kryesorë do të ishin Republika e Shqipërisë dhe Kosova.

Gjithashtu, gjysmë milioni shqiptarë jetojnë në FYROM fqinjë. Këtu përfshihen shqiptarët e Serbisë jugore si dhe disa dhjetëra mijëra bashkatdhetarë që jetojnë në Mal të Zi. Gjithsej, shqiptarët që jetojnë në rajonin e Ballkanit jashtë Shqipërisë vlerësohen në gjashtë milionë. Eksperti gjerman për temat per Shqipërinë, Andreas Wildermut e sheh tërë këtë çështje me një temperament të ftohtë. Sipas ekspertit, Shqipëria dhe Kosova po kërkojnë “nën një bashkim formal për të arritur sa më shumë njësi sa të jetë e mundur. Serbia, natyrisht, po përballet me këtë çështje ndryshe. Dhjetë vjet pas ndarjes së krahinës së Kosovës, ai dëshiron të rifitojë kontrollin në këtë fushë.

Pak ditë më parë gazeta serbe pro-qeveritare “Politika” shkruante në faqen e saj të parë: “Tirana dhe Prishtina krijojnë Shqipërinë e Madhe”. Ministri serb i mbrojtjes Aleksandar Vulin theksoj: “Të gjitha shtetet e Ballkanit kanë arsye për t’u frikësuar”. Kjo ide do të eshte një “fatkeqësi”, e cila duhet të shmanget në cdo mënyrë. Nga ana tjetër, Koco Dane udhëton neper Ballkanin me sloganin “Çështja shqiptare nuk eshte zgjidhur”. Kombi shqiptar ka qenë prej kohësh i shpërndarë në më shumë shtete. Shqiptarët shpesh krahasohen me kurdët. Për shumë shekuj ata jetonin në Perandorinë Osmane dhe njëqind vjet më parë ata ndertuan shtetin e tyre.

Deri tani ka shumë statuja në shumë zona foleshqipes shqiptarë , ndërsa një monument i ngjashëm është ende në ndërtim e sipër në qytetin e Ulqinit, Mali i Zi, ku shqiptarët jetojnë më së shumti.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: