Ndahet nga jeta ish-presidenti Kostis Stefanopulos

Greqi

ndahet nga jeta ish presidenti

Focus News  /  Grekët thonë lamtumirë ish-Presidentit Kostis Stefanopulos, i cili u shtrua në spital të enjten, më 17 nëntor “, me ethe, me vuajtje të rënda të frymëmarrjes. Në moshën 90 vjeç të dielën në Spitalin “Henry Dinan” në  orën 23:18, vdes nga komplikimet e pneumonisë. Funerali i tij me dëshirën e familjes, do të bëhet diten e martë në Agios Dimitrios në Psikiko

Fasin politikanët !

Kreu i opozitës ( demokracia e Re) Kyriakos Mitsotakis u shpreh se: z. Stefanopulos ishte një fisnik dhe politikan dhe një President i Republikës shumë i mirë.

Presidenti i Republikës z. Pavlopulos: Ai ishte një model i vetëmohues, i mirë dhe  i shërbeu me qendrueshmëri interesit publik.

Kryeministri z. Tsipras: Ai ishte një politikan me moral të lartë

Ja kush ishte Kostis Stefanopulos !

Kostis Stefanopulos ka lindur në Patra në mes të gushtit 1926. Ai ishte i biri i avokatit Dhimitër Stefanopulos, i cili ka shërbyer në mënyrë të përsëritur deputet Akaisë dhe ministër. Nëna e tij ishte Briseis Filopoulou, bija e gazetarit Constantine Filopoulou. Ai e filloi karrierën e tij profesionale si një anëtar i së Avokatëve në qytetin e Patrës që nga viti 1954 dhe deri në korrik të vitit 1974. Dhjetë vjet më parë, në vitin 1964 u zgjodh deputet i parë i Akaisë

Në vitin 1974, ai u bashkua me partinë e djathtë “Demokracia e Re” dhe më pas u zgjodh në Këshilin Qendror të partisë. Kostis Stefanopulos mori pjesë në qeveritë e Konstantin Karamanlis si zëvendësministër i Tregtisë, Ministrit të Brendshëm dhe Ministrit të Shërbimeve Sociale. Në zgjedhjet e vitit 1977 ai u rizgjodh deputet i Akaisë dhe emërohet ministri i presidencës së qeverisë nga viti 1977 deri në vitin 1981, nën drejtimin e Konstantin Karamanlis dhe më pas nën George Rallis. Në dhjetor të vitit 1981, pas disfatës në zgjedhje së partisë Demokracia e Re” dhe dorëheqjes Rallis nga posti i kryetarit, hedh kandidaturën për kryetartë “Demokracisë së Re”, por në votim mori 32 vota ndërsa grupi parlamentar i partisë zgjodhi Presidentin Evangelos Averoff.

Katër vjet më vonë dhe pas humbjes së dytë  “Demokracia e Re”nga e majta PASOK çoi në dorëheqjen Averof, dhe Kostis Stefanopulos i kërkoi për herë të dytë të kandidojë për postin e presidentit “Demopkracia e Re”, por përsëri mundet edhe këtë herë nga Konstantinos Micotaqis, babai i kreut të sotëm të opzitës që mori 42 vota . Një vit më vonë u largua nga “Demokracia e Re”dhe më 6 shtator të vitit 1985 themeloi levizjen Rinovimi Demokratike” (Dhana) së bashku me nëntë neodimokrates Anëtarët të cilët u bashkuan me partinë e re. Më 8 mars 1995, me mbështetjen e 11 anëtarëve Pranvera Politike e (Polanica), e cila kishte propozuar për postin më të lartë dhe 170 deputetë të PASOK-ut u zgjodh në votimin e tretë, Presidenti i Republikës Greke.

Pesë vjet më vonë, më 8 shkurt, 2000, rizgjidhet nga Presidenti i Republikës këtë herë me 269 vota mbështetur nga dy partitë e mëdha të kohës (161 e PASOK-ut, Demokracia e Re 101 dhe 7 anëtarë të pavarur). Në nëntor të vitit 2000, i jepet një doktoratë nderi nga Shkolla e Drejtësisë të Universitetit të Athinës dhe në shkurt të vitit 2005, u emërua anëtar nderi i Akademisë së Athinë. Kostis Stefanopulos më 19 nëntor 1999, priti Presidentin e atëhershëm të SHBA-ve, Bill Clinton, që erdhi për një vizitë zyrtare në Athinë. Ngushëllime për vdekjen e Kostis Stefanopulos kanë shprehur politikanët të vendit. Gjithkush ka theksuar integritetin dhe vetëmohuese e të ndjerit ish-Presidentit të Republikës Greke.