Ndryshimi i klimës: 40% e bimëve të Tokës janë të kërcënuar me zhdukje

357

Vendet me specie të rralla bimësh janë Andet e Veriut në Amerikën e Jugut, Kosta Rika, Afrika e Jugut, Madagaskari dhe Azia Juglindore. Këto zona mbetën të qëndrueshme ndaj klimës pasi planeti doli nga epoka e fundit e akullit, duke lejuar që speciet e rralla të mbijetojnë.

Gati katër në dhjetë nga speciet e Tokës (37%) konsiderohen shumë të rralla dhe janë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj ndryshimit të klimës dhe rrezikut të zhdukjes në të ardhmen, sipas një studimi të ri shkencor ndërkombëtar. Numri i përgjithshëm i këtyre specieve të rralla në tokë, të cilat janë vërejtur më pak se pesë herë kudo në planetin tonë, vlerësohet të jetë rreth 435,000.

35 studiues nga qendrat kërkimore dhe universitetet në të gjithë vendin, të cilët e botuan këtë në revistën “Science Advances”, u deshën dhjetë vjet për të klasifikuar të gjitha bimët e njohura të tokës, duke krijuar bazën më të madhe mbi biodiversitetin botanik deri më sot. Botimi shkencor vjen përpara Konferencës Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimin e Klimës (COP25) në Madrid nga 2 deri më 13 Dhjetor.

Kur flasim për biodiversitetin global, ne kemi pasur një përafrim të mirë të numrit të përgjithshëm të llojeve të bimëve tokësore deri më tani, por ne nuk dinim saktësisht se çfarë janë ato,” tha studiuesi kryesor Brian Enkoust, profesor i ekologjisë dhe biologjisë evolucionare në Universitetin në Arizona.

Disa lloje janë kudo, ato janë si starbucks bimore. Por të tjerët janë shumë të rrallë, te vegjël të izoluar. Sipas teorisë ekologjike dhe evolucionare, ne do të prisnim që shumë lloje të jenë të rralla, por numri aktual prej 435,000 që gjetëm është me të vërtetë mbresëlënëse. Ka shumë specie më të rralla nga sa prisnim, “shtoi ai.

Vendet e pazgjidhura me specie të rralla bimësh janë Andet e Veriut në Amerikën e Jugut, Kosta Rika, Afrika e Jugut, Madagaskari dhe Azia Juglindore. Këto zona mbetën të qëndrueshme ndaj klimës pasi planeti doli nga epoka e fundit e akullit, duke lejuar që speciet e rralla të mbijetojnë. Por kjo, sipas shkencëtarëve, nuk është asnjë garanci se e ardhmja do të jetë po aq e qëndrueshme ndaj klimës, pasi parashikohet që këto zona të njëjta me bollëk specie të rralla do të pësojnë një ndikim disproporcionalisht të lartë të ndryshimit të klimës dhe ndërhyrjes njerëzore.

“Nëse asgjë nuk ndryshon, gjithçka tregon se do të ketë një ulje të konsiderueshme të biodiversitetit, veçanërisht të specieve të rralla, sepse numri i vogël i tyre i bën ata më të prekshëm ndaj zhdukjes”, tha Enquist.