Në 246.5 trilion dollarët u rrit borxhi global

297

Me 3 trilion dollarë u rrit borxhi në tremujorin e parë të vitit 2019, duke u rritur në 246.5 trilion dollarë borxhin global, sipas Institutit Ndërkombëtar Financiar (IIF).

Në këtë nivel, borxhi global tani është vetëm 2 trilionë. dollarë më të ulët se rekordi i vendosur në tremujorin e parë të 2018.

Në raportin tremujor të Global Debt Monitor, botuar dje, shoqata e njohur e industrisë globale financiare thekson se normat e ulëta të interesit dhe perspektiva e vazhdimit të huamarrjes së lirë kanë kontribuar në fillimin e borxhit global në 3% ose më shumë. të PBB-së globale.

Kostoja e ulët e huamarrjes ishte arsyeja kryesore për shfaqjen e borxhit të tregut në zhvillim në nivele rekord, 69.1 trilion. dollarë ose 216% të PBB-së. Kina, Brazili, Afrika e Jugut, Pakistani, Koreja, Kili dhe ekonomitë e tjera në zhvillim kanë parë që raporti i borxhit ndaj PBB-së përkeqësohet më shpejt dhe detyrimet e tyre rriten.

Në ekonomitë e zhvilluara, rritja e borxhit ishte kryesisht për shkak të krijimit të borxhit qeveritar, i cili u rrit me 1 trilion dollarë.

Borxhi amerikan u rrit 2.9 trilion dollarë, në 69 trilionë dollarë. Leva e kësaj rritje ishte borxhi i qeverisë federale dhe kompanive që përfitojnë nga normat e ulëta të interesit. Finlanda, Kanada dhe Japonia shënuan rritjen më të madhe të borxhit ndaj PBB-së, ndërsa Hollanda, Irlanda dhe Portugalia nga eurozona vazhduan të mos funksionojnë.