Netanjahu “Stop” emigranteve afrikanë

747

Kryeministri izraelit Benjamin Netanjahu ka anuluar një marrëveshje për mijëra migrantë afrikanë të zhvendoseshin në Evropë dhe Kanada. Sipas marrëveshjes, mijëra migrantë do të qëndronin në Izrael.

Netanjahu tha të martën se ai ishte takuar me banorët izraelitë në Tel Aviv dhe vendosi të anullonte marrëveshjen. Kryeministri izraelit, i cili e pezulloi marrëveshjen të hënën, foli te izraelitët e pakënaqur që jetonin pranë te ashtuquajtures “Afrika e vogël” – pjesës së Tel Avivit që ka tërhequr komunitetin më të madh të emigrantëve në Izrael. Vendimi pasoi ankesat nga anëtarët nacionalistë të qeverisë së Netanjahut, të cilët kishin thënë se marrëveshja ishte “e keqe për Izraelin”.

Unë kam dëgjuar me kujdes komentet e shumta mbi marrëveshjen. Si rezultat, dhe pasi kam peshuar përsëri avantazhet dhe disavantazhet, vendosa të anuloj marrëveshjen“, citoi një deklaratë nga zyra e kryeministrit Netanjahu në seancën.

Fati i rreth 37.000 afrikanëve në Izrael ka paraqitur një dilemë morale për Izraelin, një shtet që u themelua për të siguruar një strehë për hebrenjtë pas Luftës së Dytë Botërore. Qeveria e djathtë e Izraelit është gjetur nën presion nga e drejta për të dëbuar emigrantët. Vlerësohet se ka rreth 39,000 prej tyre, shumica prej tyre nga Eritrea dhe Sudani dhe nuk janë në gjendje të kthehen në këto vende, sepse kanë frikë nga persekutimi.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: