OBSH, nën akuza të qeveritë për dështime serioze

365

Organizata Botërore e Shëndetit lufton mbrapa: Para takimit të ministrave të shëndetësisë G20, sipas informacioneve të Spiegel, OBSH po kritikon qartë qeveritë dhe po kërkon më shumë para.

Gjërat nuk po shkojnë mirë për Organizatën Botërore të Shëndetit, për të thënë të paktën. Jo vetëm që Donald Trump e bëri OBSH-në një shëlbim për dështimin e tij në krizën e koronës dhe e fiki organizatën. Manovra e Presidentit amerikan, aq transparent sa është, është përqendruar edhe  dobësitë e OBSH .

Tani OBSH po lufton prapa: Në një dokument pozicioni për videokonferencën e ministrave të shëndetësisë të vendeve të G20 që do zhvillohen të Dielën, organizata akuzon qeveritë e botës për lëshime serioze në përgatitjen e pandemisë, bën thirrje për investime më të larta dhe thekson udhëheqjen e saj globale në kontrollin e sëmundjeve.

Shumica e vendeve në mbarë botën janë mjaft të përgatitur në mënyrë të moderuar për epidemi, sipas shkrimit me 16 faqe që është në dispozicion të Spiegel. Vetëm një e treta e vendeve mund të zbulojnë dhe përgjigjen ndaj shpërthimeve të sëmundjeve, por edhe sistemet shëndetësore shumë të zhvilluara do të kishin vetëm “kapacitet të kufizuar” për të kryer shërbime themelore. Në vendet e varfëra me sisteme më të dobëta, pasojat e pandemisë koronare do të jenë “shkatërruese”, parashikon OBSH.

Një listë e gjatë e akuzave për qeveritë vijon:

  • ka mungesë të punonjësve të trajnuar mirë dhe infrastrukturave në sistemin shëndetësor,
  • komunikimi i rrezikut nuk mund të kundërshtojë në mënyrë efektive informacionin e rremë dhe deklaratat joshkencore, veçanërisht në mediat sociale,
  • Zinxhirët e furnizimit të fortë dhe logjistikës nuk kishin për të blerë pajisje të nevojshme mjekësore,
  • ka mungesë investimesh në hulumtimin patogjen,
  • mbledhja e të dhënave dhe krahasimi i saj global janë të pamjaftueshme,
  • bashkëpunimi ndërkombëtar po funksionon dobët, mbi të gjitha sepse “OBSH nuk është në gjendje të mundësojë koordinimin dhe bashkëpunimin”. Shtë një karrocë kthimi mezi e mbuluar me Trump dhe kritikë të tjerë që sulmuan kohët e fundit WHO.

Shumë ekspertë dhe organizata kanë paralajmëruar prej kohësh për këto dobësi, thekson OBSH. Vetëm në Shtator 2019 ishte një raport i paraqitur në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara duke paralajmëruar një pandemi. Asgjë nuk ndodhi.

Sipas OBSH-së, përgatitja adekuate e epidemisë është relativisht e lirë për t’u pasur. Në vendet e varfëra, investimet një herë do të ishin 4,33 dollarë për frymë, pas së cilës do të duhej të shpenzoheshin 4.16 dollarë për frymë çdo vit. Në vendet e pasura, shpenzimet do të ishin aq të ulëta sa 1.35 dollarë ose 1.41 dollarë për frymë. Në total, rreth 90 miliardë dollarë do të duhej të investoheshin në nivelin e shtetit dhe 20 miliardë të tjerë në nivelin global në pesë vitet e ardhshme. Kjo është vetëm një pjesë e kostove që do të lindin nëse pandemitë godasin botën e papërgatitur.

Sidoqoftë, OBSH kritikon se nuk ka një mekanizëm të qëndrueshëm, afatgjatë dhe të synuar të financimit. Ai gjithashtu tha që nuk kishte mjete ose fuqi adekuate për të siguruar që sistemi i gatishmërisë dhe reagimit të pandemisë të funksiononte sa më shpejt dhe në mënyrë efektive.