Përse nuk fillojnë hetimet për vrasjen e 154 emigrantëve shqiptarë në Greqi?

Emigracioni Foto e Ditës Kryesore

policia ne focus-2

Edhe sa vite të tjera duhet të kalojnë për të filluar hetimet lidhur me vrasjet mizore ndaj emigrantëve shqiptare ?

Familjet e viktimave shqiptarë të vrarë nga policia greke dhe nga neonazistët, ende nuk kanë marrë zyrtarisht një përgjigje nga Athina zyrtare, lidhur me hetimet për këto vrasje. Familjarët shprehen se qeveria greke dhe ajo shqiptare të fillojnë hetimin për këtë çështje, pasi numri i emigrantëve të vrarë në tokën greke është mjaft i madh

Është një rast i mirë për të zbardhur vrasjet që janë kryer ndaj emigrantëve shqiptarë dhe për të vënë para drejtësisë autorët, pasi asnje deri me sot nuk është dënuar për vrasjet ndaj emigrantëve.

Më e keqja është se policia mban përgjegjesi për vrasjen e 94 emigrantëve shqiptar, ku nuk kemi asnjë të ndaluar dhe jo më të gjykuar. Theksohet se behet fjalë për emigranet të pafajshmë…

 

Nga të dhënat numërohen rreth 154 emigrantë shqiptarë të pafajshëm që janë vrarë në tokën greke. Ky nuk është një problem që duhet lënë në heshtje nga autoritetet greke, por pritet edhe një nxitje dhe një bashkëpunim i dyanshëm edhe nga ana e Shqipërisë, për të dënuar dhe parandaluar aktet e mëtejshme.

Mesazhi është shumë i qartë! A do të ketë vullnetin politik qeveria greke për të nxjerrë para përgjegjësisë vrasësit?

Kronologjia dhe emrat e disa emigrantëve të vrarë në Greqi.

Në periudhën nëntor 1992- mars 1997 janë vrarë 47 emigrantë, ku nga këta 45 ishin shqiptarë dhe 2 romë. Në këtë periudhë ka pasur rreth 141 sulme kundra emigrantëve, ku mekanizmi shtetëror (policia) ka kryer 86 sulme. Deri më sot llogariten rreth 154 vrasjeve makabre.

Disa emra të emigrantëve të vrarë në Greqi

 

 1. Grina vrarë më 1992
 2. Dremaj (20 vjeç) 18/12/ 1992;
 3. Kuka (18 vjeç) 25/02/1995;
 4. Frroku (26 vjeç) 15/03/ 1995;
 5. Trocka 27/03/1995;

A.Isaku 1/05/1995;

 1. Bikli Nëntor 1995;
 2. Kodra 2/12/1995;
 3. Xixa (28 vjeç) 26/12.1996;
 4. Moka Nëntor 1996 Erion.

X (14 vjeç) 8/02/1996;

 1. Meko (17 vjeç) 6/04/1997;
 2. Meksi ( 26 vjeç) 3/08/1997;
 3. Domaniku (16 vjeç) 30/09/1997;
 4. Bregkoki ( 30 vjeç) 16/12/1997;
 5. Sefa (19 vjeç) 28/12/1997;
 6. Fotiu 8/05/1998;
 7. Bakollari (28 vjeç) 5/06/1998;
 8. Gjenci 15/06/1998;
 9. Butka (40 vjeç) 8/11/1998;
 10. Hoxholli Nëntor 1998;
 11. Subashi 2/08/1999;
 12. Qilari 14/02/1999;
 13. Vekshi Mars 1999;
 14. Vejziu 13/03/1999;
 15. Pepa (20 vjeç) 18/03/1999;
 16. Neta (45 vjeç) 7/04/1999;
 17. Sufo 16/07/1999;
 18. Xhafa (48 vjeç) Prill 2000;
 19. Qoshku (23 vjeç) 1/11/2000;

Xh. Kacani (22 vjeç) 23/11/2000;

 1. Çelniku (20 vjeç) 21/11/2001;
 2. K. (32 vjeç) 2/11/2002;
 3. Beso (27 vjeç) 11/05/2003;
 4. Fati (23 vjeç) 23/08/2003;
 5. Vreto (25 vjeç); 23/08/2003
 6. Bytyçi (18 vjeç); 23/09/2003
 7. Lufo (20 vjeç) Korrik 2003;
 8. Bërdëllima (36 vjeç) 11/08/2004;
 9. Karo (30 vjeç) 16/09/2004;
 10. Frroku (26 vjeç) 15/03/2005;
 11. Praimi (39 vjeç) 8/09/2005;
 12. Lika (24 vjeç) 2/11/2005;
 13. Jahaj (18 vjeç) 1/01/2006;
 14. K. (20 vjeç) 15/03/2007;
 15. Lajoti Nëntor 2007;
 16. Kalca (18 vjeç) 15/04/2007;
 17. Late (45 vjeç) 8/11/2007;
 18. Zoto (20 vjeç) 1/03/2008;
 19. Lala (24 vjeç) 22/09/2008;
 20. Bakiu (22 vjeç) 22/09/2008;
 21. Gashi 20/04/2009;
 22. Todi (20 vjeç) 4/02/2010;
 23. Manko 1/06/2010.

Mosha mesatare e emigrantëve të vrarë është 26 vjeç. Mosha më e madhe e të vrarëve është 48 vjeç, ndërsa mosha më e re është 13 vjeç.

Disa emra të policëve grekë që kanë vrarë emigrantët e pafajshëm

I.Sejtaridhis * 9/11/1992;

Dh. Janopoulos 27/12/1992;

 1. Dellas 12/09/1993;
 2. Mesinis 20/02/1994;
 3. Kunapakis 9/03/1994;
 4. Karajanis Nëntor 1994;
 5. Rigas nëntor 1994;
 6. Sejtaridhis * 9/11/1992;

Dh. Janopoulos 27/12/1992;

 1. Dellas 12/09/1993;
 2. Mesinis 20/02/1994;
 3. Kunapakis 9/03/1994;
 4. Karajanis nëntor 1994;
 5. Rigas Nëntor 1994.
 6. Papadopulos 25/02/1995;
 7. Fotopulos Nëntor 1995;
 8. Karakajdas 20/01/1996;
 9. Spiropulu 11/11/1996;
 10. Trimis 10/11/1996;
 11. Andreopulos 8/02/1997;
 12. Tagaras 15/04/1997;
 13. Tsagrakos 3/08/1997;
 14. Spanidis 16/12/1997;
 15. Atmaxidis 6/03/1998;
 16. Demetriu 8/05/1998;
 17. Tcoleridis 8/11.1998;
 18. Zaharopulos Shkurt 1999;

And. Kanavas Mars 1999;

Ath. Kanavas 13 mars 1999;

 1. Rizopulos 21/11/2001.

Këto të dhëna kanë dale nga një studim disa vjeçar i gazetarit Shpetim Zinxhiria, mbështetur nga media greke