Presidenti Pavlopulos, mesazh Shqipërisë : “Ne themi JO për këdo që do të guxojë të prekë kufijtë tanë”

1162

Nga Selaniku Presidenti grek Prokopis Pavlopulos i ka dërguar mesazh Shqipërisë se nuk do të lejojë askënd të  të kurdisnin mashtrime kundër kufijve, territorit dhe sovranitetit, në mënyrë të barabartë, kur fqinjët tanë kanë të njëjtin mentalitet, ne jemi të gatshëm për të kemi një dore miqësie, një fqinj të mirë, bashkohemi së bashku, krijojmë paqe.

Ne u tregojmë fqinjëve tanë se ne nuk interesohemi për askënd, ne nuk pretendojmë tokën nga askush, por ne nuk japim në tokë. Ne themi dhe gjithmonë ” jo “për këdo që do të guxonte të prekë kufijve tanë, integritetin territorial dhe sovranitetin tonë”, tha Presidenti Prokopis Pavlopulos. Gjithashtu ai i ka kujtuar Shqipërisë edhe njëherë antarësimin për në BE…

“Përvjetori i” JO “më 28 tetor 1940 i jep kombit tonë mundësinë për të dërguar një mesazh të qartë në çdo drejtim, veçanërisht jashtë kufijve tanë. Për ne grekët, Liria është ekzistenciale, fjalë për fjalë, parim dhe vlerë, pasi, siç kemi treguar në historinë tonë të gjatë, vetëm të lirë mund të jetojnë, të krijojnë dhe të formësojnë të ardhmen që ne jemi të aftë dhe të përshtatshëm për ne. Kjo është arsyeja pse ne themi dhe gjithmonë do të themi një “JO” që nuk dyshon për këdo që do të guxojë të kujdeset për kufijtë tanë, integritetin tonë territorial dhe sovranitetin tonë kombëtar, i cili është, në të njëjtën kohë, kufijtë, territorin dhe sovranitetin e Bashkimit Europian . Dhe ne dhe partnerët tanë nuk duhet të harrojmë as këtë. Sepse Greqia, sidomos në këto kohëra të trazuara, është distanca e shtrirë e Perëndimit dhe Evropës. “, tha Presidenti i Republikës

Ky “JO”  është transformuar në të njëjtën kohë në një “PO” të madhe në Paqe dhe Demokraci. Ne themi, pra, për të gjithë popujt e botës, por veçanërisht për fqinjët tanë: “Për sa kohë që ne jemi të vendosur që të mos lejojë askënd të kurdisnin mashtrime kundër kufijve, territorit dhe sovranitetit, në mënyrë të barabartë, kur fqinjët tanë kanë të njëjtin mentalitet, ne jemi të gatshëm për të kemi një dore miqësie, një fqinj të mirë, bashkohemi së bashku, krijojmë paqe. Ne u tregojmë fqinjëve tanë se ne nuk interesohemi për askënd, ne nuk pretendojmë tokën nga askush, por ne nuk japim në tokë.

Në kuadër të respektimit të paqes dhe demokracisë, në veçanti drejtën ndërkombëtare në tërësi, dhe për ata që aspirojnë të anëtarësohen në Bashkimin Evropian e acquis në tërësi, ne jemi të gatshëm jo vetëm për partneritete, për të ndihmuar këdo në nevojë. Pse ne nuk duhet të harrojmë, vetëm për shkak se ne jemi grekë, si dhe ne jemi të gatshëm për të ofruar ndihmë, të cilat ne e dimë për të dhënë, madje edhe nga remanence tonë. Mjafton të kuptohet se pa të drejtën ndërkombëtare, pa ligjin evropian, pa besim në paqe dhe demokraci, nuk ka asnjë mënyrë për të krijuar miqësi, “tha ai.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: