Rusia i dorëzon Serbisë tanket dhe automjete të blinduara

87

Rusia i ka dorëzuar Serbisë 30 tanke dhe 30 transportues të blinduar të personelit si pjesë e bashkëpunimit ushtarako-teknologjik të nënshkruar në 2019 nga Presidentët Vladimir Putin dhe Aleksandar Vuçiç, raportojnë mediat greke.

 Ky është një version i azhurnuar i tankit T-72MS dhe automjeteve BRDM-2MS që përdoren për transportin e personelit ose zbulimin në terren.

Ndihma ushtarake serbe u mor në një kamp në qytetin e Nishit nga Ministri i Mbrojtjes i Serbisë Nebojsha Stefanoviç. “Ky donacion, me vlerë 75 milion euro, është jashtëzakonisht i rëndësishëm dhe do të forcojë kapacitetin mbrojtës të Serbisë.

“Ne duam stabilitet në rajon dhe nuk mund të ketë stabilitet, siguri dhe paqe pa një forcë të fortë të armatosur,” tha Nebojsha Stefanoviç, duke shprehur mirënjohjen e popullit serb për Rusinë.

Serbia deklaron politikisht neutralitetin ushtarak, por shpesh merr pjesë në stërvitje ushtarake me Rusinë dhe NATO-n. Në Shtator 2020, Serbia iu nënshtrua presionit të BE-së. dhe anuloi pjesëmarrjen e saj në stërvitjen e përbashkët “Vëllazëria Sllovene 2020” e mbajtur çdo vit që nga viti 2015 së bashku me Rusinë dhe Bjellorusinë. Më pas ajo pezulloi pjesëmarrjen e saj në çdo stërvitje ushtarake me vendet e huaja.

Këtë vit, me stërvitjen e përbashkët ushtarake me Rusinë, ajo rinovon pjesëmarrjen e saj në stërvitje shumëkombëshe.

Është interesante  që ky ushtrim nuk u njoftua paraprakisht dhe po zhvillohet në të njëjtën kohë kur po zhvillohet stërvitja e madhe e NATO-s “Defender Europe 2021” në rajon me pjesëmarrjen e të gjitha vendeve përreth Serbisë, përfshirë Bosnjën dhe Hercegovina, e cila nuk është anëtare e NATO-s.