Si të mbani larg mushkonjat

Shendeti

Është e pamundur të ndaloni mushkonjat të fluturojnë, por mund të jeni në gjendje të krijoni një zonë pa mushkonja rreth jush.

Ashtu siç do të vishnit një këmishë, krem ​​kundër diellit dhe një kapele për t’u mbrojtur nga djegia nga dielli, dy prej tyre vlejnë për mbrojtjen nga pickimi i mushkonjave. Këmisha me mëngë të gjata dhe pantallona të gjata do t’ju mbrojnë nga pickimet. Ngjyrat më të errëta priren të tërheqin mushkonjat, dhe ndërsa veshjet e bardha nuk i largojnë plotësisht ato, ato mund të mos tërheqin aq shumë. Gjithashtu, shkoni për diçka të lirshme në mënyrë që thumbuesit e mushkonjave të mos mund të kafshojnë lëkurën tuaj.

Përdorimi i ilaçeve kundër insekteve është një mënyrë e mirë. Zgjidhni një produkt që përmban dietiltoluamid (i njohur zakonisht si DEET), picaridin ose “vaj eukalipt limoni”. Të gjitha këto produkte ofrojnë mbrojtje kur aplikohen siç duhet. Një dozë repelente aty-këtu nuk do të funksionojë. Pavarësisht nga formulimi, qoftë krem, locion, xhel apo aerosol, duhet të ketë mbulim të plotë të lëkurës së ekspozuar. Nëse humbisni pak, mushkonja do ta gjejë atë “vrimë” dhe do t’ju kafshojë. Ju mund të djersiteni ose të notoni, kështu që mbani në mend se do t’ju duhet të riaplikoni repelentin tuaj të zgjedhur.

Disa njerëz hezitojnë të përdorin këta repelentë “kimikë” dhe ndihen të shqetësuar për rreziqet e perceptuara për shëndetin. Edhe nëse jeni duke kërkuar për produkte alternative, si ato që përmbajnë përbërës bimor, dijeni se ato do të duhet të aplikohen më shpesh për të siguruar të njëjtin nivel mbrojtjeje. Gjithashtu, disa repelentë “shtëpi” që përmbajnë vajra esencialë mund të irritojnë lëkurën.

Spiralat, mbështjelljet ose gjarpërinjtë janë treguar të mirë në reduktimin e numrit të kafshimeve, por jo aq mirë në parandalimin e sëmundjeve. Për mbrojtje më të mirë, preferoni ato që përmbajnë insekticide, jo vetëm me bazë bimore. Nëse ideja e një oborri të mbushur me tym nuk është për ju, mund të provoni disa nga pajisjet e reja “pa tym”. Në vend të një spiraleje që digjet, ka disa pajisje që funksionojnë me bateri që lëshojnë produkte që vrasin ose largojnë mushkonjat. Këto pajisje zakonisht lëshojnë disa insekticide. Ato mund të jenë të dobishme kur përdoren brenda natës për të ndaluar zhurmën e bezdisshme, por ka edhe pajisje që mund t’i keni në lëvizje. Pavarësisht nëse i lidhni në rripin ose çantën tuaj të shpinës ose i vendosni në tryezën tuaj të piknikut.